Noi măsuri legate de legea carantinei și izolării. Anunț al ministrului Sănătății

Adisa Codruț |
Data publicării:

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat marți, 21 iulie, la video conferința cu reprezentanții DSP-urilor, că ”suntem într-un moment pandemic cu o creștere progresivă a numărul de cazuri” de COVID-19.

La videoconferința cu reprezentanții DSP-urilor din țară, ministrul Sănătății a vorbit despre punerea în practică a legii carantinei și izolării.

”Astăzi a intrat în vigoare legea carantinei și a izolării pe care trebuie să o punem în concordanță cu legislația referitoare la SARS COV 2. Am avut discuții cu direcțiile de sănătate publică despre modul de implementare a acestei legi, am răspuns la întrebări și nelămuriri, urmând ca zilele următoare să avem, și ordinele de ministru și hotărârile de guvern care să pună în aplicare această lege. Suntem într-un moment pandemic cu o creștere progresivă a numărului de cazuri și vom avea două săptămâni în care vom căuta să reimpunem acele măsuri de carantină, izolare în spital sau la domiciliu. În funcție de cooperarea la aceste măsuri și respectarea normelor de desfășurarea a unor activități vom putea vedea în următoarea perioadă și evoluția epidemică”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, după videoconferință, într-un comunicat.

Ce se mai precizează în documentul Ministerului Sănătății:

”Noile acte normative care vor fi emise de MS ca legislație secundară la Legea carantinei și izolării vor permite controlul pandemiei, tratarea pacienților, optimizarea fluxurilor în spitale, asigurarea cu personal medical detașat, acolo unde este necesar, evitarea aglomerării secțiilor. Ministrul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică mai multă strictețe și acuratețe în desfășurarea anchetelor epidemiologice. Începând de astăzi, pentru fiecare caz confirmat, DSP are obligația să desemneze în maxim 2 ore un medic pentru demararea anchetei epidemiologice care trebuie finalizată în maxim 12 ore. De asemenea, se va modifica și modul de raportare, conform cu cerințele noii legislații. Mai mult, centrele de testare vor avea obligația să prioritizeze testele și să lucreze probele din anchete epidemiologice, retestări ale persoanelor pozitive etc.

Va fi raportat numărul de testele efectuate, distinct numărul retestărilor, dar și numărul persoanelor testate. Premierul României, Ludovic Orban, a transmis mai multe mesaje de încurajare reprezentanților direcțiilor de sănătate publică.  „Fiți proactivi, prezenți, nu renunțați la luptă oricât de obosiți sunteți. Direcțiile de sănătate publică, neglijate atâta timp, sunt cele mai importante instituții pentru limitarea infecției cu noul coronavirus” a spus premierul Orban în dialogul cu reprezentanții DSP.

Premierul României a cerut ca fiecare DSP să realizeze o evaluare a personalului necesar a fi suplimentat prin detașare pentru desfășurarea activității în condiții optime. Premierul a cerut să fie utilizată toată resursa umană existentă în sistem, inclusiv să se găsească modalități de colaborare și implicare a altor categorii de medici.
De asemenea, s-a cerut direcțiilor de sănătate publică emiterea cât mai urgent a deciziilor administrative pentru persoanele infectate care au refuzat internarea într-o unitatea sanitară sau care au solicitat externarea din spital, înainte de a fi declarate vindecate. Toate aceste persoane vor fi izolate la domiciliu sau în spații speciale tampon sau vor fi internate în unități sanitare.

Ministerul Sănătății a finalizat deja formularele pentru deciziile administrative și acestea vor fi puse la dispoziție direcțiilor de sănătate publică. Premierul României a solicitat îmbunătățirea comunicării la nivelul direcțiilor de sănătate publică atât cu publicul, cât și cu unitățile sanitare cu paturi și centrele de testare. În perioada următoare, Corpul de control al Ministerului Sănătății va demara mai multe controale atât în cadrul direcțiilor de sănătate publică, cât și la nivelul spitalelor pentru a verifica modul în care se respectă drepturile pacienților la asigurarea tratamentului și serviciilor medicale, activitatea serviciului SPIAM de la nivelul spitalelor, modul în care au fost realizate achizițiile de echipamente și materiale sanitare în această perioadă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Mioara Roman a murit

23 feb 2024, 08:28
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel