Nou Program INTEGRAT de Oncologie, în 2021. Adela Cojan, CNAS: Schimbări MAJORE!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cancerul
Cancerul

Președintele CNAS, Adela Cojan, a anunțat, la o dezbatere a DC Medical, ce va conține noul program național integrat de oncologie, care va fi aplicat de anul viitor, odată cu noul contract cadru. Servicii noi vor fi decontate pentru pacienți și mai multe căi birocratice vor fi scurtate: 

Adela Cojan, președintele CNAS, a explicat că în viitorul program integrat de oncologie vor fi incluse mai multe servicii și un set de măsuri care să ducă la o mai bună gestionare a pacienților oncologici din România. În chirurgia oncologică vor intra 7 specialități, spre exemplu. 

Noul program, 7 specialități chirurgicale

„Lucrăm în prezent cu comisia de specialitate a Misterului Sănătății, astfel încât pentru noul contract cadru, pentru anul 2021, să putem avea un program, l-am numit program integrat de oncologie, fiindcă s-a pus aici problema multidisciplinarității în gestionarea patologiei oncologice, un program integrat în care să includem un set de măsuri personalizate și specifice pacientului oncologic, pe care să le decontăm integral, plecând de la detecția precoce a bolii, profilaxia acesteia, accesul la medicamente și nu în ultimul rând chirurgia oncologică în care au fost introduse 7 specialități: gastroenterologie, pneumologie, ginecologie, chirurgie generală, ORL, neurochirurgie și urologie”, a arătat Adela Cojan, la dezbaterea „Inovația medicală: acces, impact, schimbări”, organizată de DC Media Group. 

Suportul psihologic, decontat

Noul program național integrat va include, decontat, și suportul psihologic pentru pacientul oncologic. 

„Pot să vă spun că ne îngrijorează faptul că deși, cum vă spuneam, cheltuim o sumă consistentă, aproape 40% din fondul alocat programelor naționale de sănătate curative merg spre programul de oncologie, plătim totuși contravaloarea medicamentelor și materialelor sanitare destinată pentru tratamentul pacienților depistați în stadii avansate ale bolii, în stadiul de trei sau patru ale bolii. De aceea de multe ori rezultatele terapeutice lasă de dorit. Și bineînțeles depistarea aceasta tardivă duce la reducerea șanselor de supraviețuire a pacientului oncologic. Împreună cu comisia de specialitate oncologică a Ministerului Sănătății asta ne dorim, să includem și suportul psihologic pe care trebuie să-l asigurăm pacientului oncologic, în cadrul indicatorilor fizici și de eficiență vom avea grija ca acest serviciu să fie inclus în acest program integrat, master plan al oncologiei în România”, a arătat Adela Cojan. 

Radioterapia, extinsă

Președintele CNAS spune că un accent important se va pune pe radioterapie, inclusiv pe diversificarea procedurilor radioterapeutice care sunt decontate. 

„De asemenea, după cum știți anul acesta am crescut numărul serviciilor de radioterapie la care populația țării noastre să aibă acces. E adevărat că avem puține servicii de radioterapie, iar accesibilitatea este destul de scăzută, listele de așteptare sunt lungi, depășesc două luni, către aceste servicii de radioterapie. Pe măsură ce pe piața serviciilor private, deocamdată, au apărut acești furnizori noi, noi i-am luat în calcul și i-am inclus în contractul de finanțare de către CNAS. Intenționăm ca în lista serviciilor medicale de radioterapie pe care o vom dezvolta contractul cadru de anul următor să includem inclusiv radioterapia stereotactică”, a arătat ea.  

Măsurile deja luate care vor fi menținute

Anul acesta s-au luat câteva măsuri care vor fi menținute în continuare. 

„Am implementat decontarea din bugetul Fondului a intervenției chirurgicale de simetrizare în cadrul intervențiilor chirurgicale oncologice la pacientele cu afecțiuni oncologice ale glandei mamare, precum și o serie de modificări legislative pe care le-am implementat, care să permită accesul bolnavilor la tratament în cadrul tuturor programelor naționale de sănătate curative. Astfel încât am permis medicului de familie să poată emite prescripția medicală pentru bolnavii tratați în cadrul programelor naționale de sănătate curative, medicamente eliberate prin farmaciile cu circuit deschis, evident pe baza scrisorii medicale de la medicul de specialitate din spital sau din ambulatoriu. În urma analizei indicatorilor realizați în primele șase luni ale acestui an, pentru o gestionare eficientă a acordurilor, corelat cu nevoia de servicii oncologice și pentru a asigura continuitatea tratamentului,  am făcut demersuri către Ministerul Finanțelor Publice astfel încât sumele pentru acest program au fost suplimentate cu peste 130 de milioane de lei” a arătat Adela Cojan. 

Investigații și comisie multidisciplinară

De asemenea, președintele CNAS a explicat și ce alte investigații și analize au fost incluse și vor fi dezvoltate. 

„Pentru terapia personalizată care necesită investigații specifice, markeri tumorali specifici, am încheiat deja contracte cost-volum, aceste investigații fiind deocamdată suportate de către deținătorii de autorizație de punere pe piață. Iar pentru medicamentele inclusiv necondiționat în lista de medicamente, medicamente aferente terapiilor personalizate, investigațiile specifice sunt suportate fie de unitățile sanitare, fie de către deținătorii de autorizații de punere pe piață cu care noi am încheiat contracte. Lucrăm la acte normative care să îmbunătățească derularea programului național de oncologie, prin introducerea, de exemplu, a comisiei multidisciplinare de oncologie ca cerință obligatorie în chestionarul acela specific pe care noi îl aplicăm pentru evaluarea unităților sanitare eligibile pentru desfășurarea acestui program. Iar pentru accesul mai facil al pacienților la investigațiile PET CT, să știți că vom elimina decizia de aprobare emisă de către comisia de la nivelul Casei Naționale de Sănătate, după crearea unui formular specific în sistemul informațional unic integrat, după modelul formularelor specifice ale medicamentelor, astfel încât să descentralizat, să fluidizăm și să asigurăm cât mai facil accesul pacienților la această investigație deosebit de importantă în depistarea precoce și în monitorizarea evoluției bolii” a punctat Adela Cojan. 

Ce terapie de ultimă generație pentru pacienții cu diabet a ajuns în România, află în video: 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel