Numărul deceselor din cauza noului coronavirus, inexact? Horațiu Moldovan recunoaște: asta am decis!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

În condițiile în care în România numărul deceselor datorate COVID-19 este oficial de 841, secretarul de stat dr Horațiu Moldovan a recunoscut că este posibil ca unii dintre acești oameni să nu fi murit exclusiv din „vina” noului coronavirus. 

Întrebat dacă toate cazurile de deces din cele 841 înregistrate sunt chiar din cauza COVID-19, secretarul de stat Horațiu Moldovan a făcut o declarație uluitoare: numărul deceselor înregistrate oficial ar putea fi inexact!

„Un pacient poate să decedeze dintr-o boală cronică, terminală, dar și dintr-o boală acută. Un coleg de-al dumneavoastră, dintr-o emisiune precedentă, a dat exemplu că sigur dacă îl lovește o mașină și moare și este COVID-19 pozitiv, n-are legătură cu COVID-ul în mod evident. Același lucru se poate întâmpla și în alte suferințe acute nu numai în traumatologie, se poate întâmpla în infarctul acut de miocard, în accidentul vascular cerebral hemoragic, în diverse alte situații în care decesul nu survine ca rezultat al unei evoluții, al unei suferințe cronice terminale. În toate aceste situații sunt comorbidități care se pot asocia cu COVID-ul și care evident pot să rezitnte în sine cauza morții, nu neapărat pneumonia generată de COVID-19. Convențional, noi am hotărât să raportăm, pentru a controla cumva, a avea o imagine globală a infecțiilor, toți pacienții care au decedat și care aveau COVID-19 pozitiv (...) O parte dintre pacienții decedați ca fiind COVID ei au ca mecanism al morții o altă suferință, o altă comorbiditate, pe care o au simultan cu COVID-19”, a arătat dr Horațiu Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății, la B1 TV. 

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat astăzi, în raportul săptămânal, că peste 75% dintre pacienții infectați cu COVID-19 care au decedat aveau peste 60 de ani, iar peste 87% dintre ei aveau cel puțin o comorbiditate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel