O nouă tulpină mutantă de coronavirus, identificată în Belgia! Cercetător: „Nu am mai văzut așa ceva”

Dana Lascu |
Data publicării:
Coronavirus   Foto: Pixabay
Coronavirus Foto: Pixabay

Numită „B.1.214”, noua tulpină mutantă de coronavirus reprezintă 4% din infecțiile noi, cam atât cât variantele sud-africane și braziliene înregistrate în Belgia. Deocamdată nu este îngrijorătoare, pentru că sunt puține cazuri identificate, dar cercetătorii de la ULiège și KU Leuven o studiază intens. 

B.1.214 este numele noii tulpini de coronavirus descoperită în laboratorul de secvențiere ULiège. Denumirea științifică indică locația exactă în care se găsește mutația sa pe proteina vârf a virusului. Primul caz de infecție a fost descoperit la Liège în ianuarie. 

„Cercetătorul nostru Keith Durkin a identificat această variantă ca parte a programului național de supraveghere genomică a coronavirusului, care a fost lansat la sfârșitul lunii decembrie în țara noastră”, a explicat Vincent Bours, profesor de genetică umană și șef al laboratorului de analize și secvențierea virusului SARS-Cov-2 de la ULiège, operațional de la începutul epidemiei. 

„Această variantă ne-a atras atenția, deoarece prezintă o mutație care nu a mai fost văzută până acum”, a continuat acesta, conform Le Soir. 

Mai exact, noua tulpină nu se comportă ca celelalte. Cercetătorii observau până acum o pierdere a unor fragmente de ADN la copii, dar varianta belgiană prezintă numeroase adăugiri - mai exact, „o inserție de nouă nucleotide în secvența proteinei Spike”, potrivit cercetătorul belgian.

Până acum au fost identificate doar 100 de cazuri de infecție, așa că deocamdată nu se poate spune dacă este mai contagioasă sau mai periculoasă decât celalte variante. Cercetătorii atrag atenția, însă, că prevalența acestei noi tulpini crește în regiunile Bruxellesului, Brabantului flamand și în Hainaut. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel