Oamenii care vapează, mai predispuși la îmbolnăvirea de COVID. STUDIU

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Vapat. Foto: Pixabay
Vapat. Foto: Pixabay

O cercetare făcută de specialiști de la Johs Hopkins Medicine arată că oamenii care vapează prezintă un risc de 5-7 ori mai mare de infecție cu COVID.

Un studiu făcut de cercetători de la celebra Johns Hopkins Medicine susține că persoanele care vapează au un risc mult mai mare de a se îmbolnăvi de COVID. Nu mai e un secret pentru nimeni că fumatul, vaparea și COVID au impact negativ asupra sistemului imunitar.

Cercetarea arată că persoanele care vapează au un risc de 5-7 ori mai mari să facă COVID. ”Atunci când vapează, aceştia produc o cantitate mult mai bogată de stropi de salivă în aer”, spune specialistul american în boli infecţioase Dr. Kleper De Almeida. Acesta le recomandă oamenilor să se vaccineze , indiferent dacă vapează sau nu.

Concluziile studiului au fost trase supă analizarea datelor a peste 4.300 de tineri din SUA, arată Antena 3.

Țigările electronice nu sunt sigure, însă sunt mai puțin dăunătoare decât cele de tutun. Aceasta este afirmația Lindei Bauld, profesor la Institutul Usher din cadrul Colegiului de Medicină al Universităţii din Edinburgh. Întrebată de jurnalişti în cadrul unui summit anual despre ţigările electronice desfăşurat joi la The Royal Society din Londra despre cât de sigură este utilizarea ţigărilor electronice, ea a răspuns: "Vapatul nu este sigur, sunt foarte puţine lucruri în viaţă care sunt complet sigure (...), dar folosirea ţigărilor electronice este substanţial mai puţin nocivă decât fumatul".

Potrivit acesteia, incidentele din SUA sunt cauzate de eşecul în reglementarea pieţelor lor, de comerţul ilicit. În opinia sa, cazurile de leziuni pulmonare şi deces au fost provocate de "produse contaminate". Bauld e de părere că utilizarea ţigărilor electronice ar trebui să fie o cale de a renunţa la fumat. Ea a afirmat că produsele de vapat nu ar trebui folosite de tineri care nu au fumat niciodată. Ea a spus că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca 70% din preţul produselor din tutun să fie impozitat şi majoritatea ţărilor din Europa nu au reuşit încă aceasta.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel