Țigările electronice, mai sigure sau nu decât țigările de tutun

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Țigara electronică
Țigara electronică

Țigările electronice stârnesc controverse. În timp ce unii specialiști sunt de părere că acestea sunt periculoase, alții afirmă că sunt încă mai puțin dăunătoare decât țigările de tutun, iar incidentele au fost sporadice și cauzate de substanțele utilizate contaminate.

Țigările electronice nu sunt sigure, însîă sunt mai puțin dăunătoare decât cele de tutun. Aceasta este afirmația Lindei Bauld, profesor la Institutul Usher din cadrul Colegiului de Medicină al Universităţii din Edinburgh.

Întrebată de jurnalişti în cadrul unui summit anual despre ţigările electronice desfăşurat joi la The Royal Society din Londra despre cât de sigură este utilizarea ţigărilor electronice, ea a răspuns: "Vapatul nu este sigur, sunt foarte puţine lucruri în viaţă care sunt complet sigure (...), dar folosirea ţigărilor electronice este substanţial mai puţin nocivă decât fumatul".

Potrivit acesteia, incidentele din SUA sunt cauzate de eşecul în reglementarea pieţelor lor, de comerţul ilicit. În opinia sa, cazurile de leziuni pulmonare şi deces au fost provocate de "produse contaminate".
Bauld e de părere că utilizarea ţigărilor electronice ar trebui să fie o cale de a renunţa la fumat. Ea a afirmat că produsele de vapat nu ar trebui folosite de tineri care nu au fumat niciodată.
Ea a spus că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca 70% din preţul produselor din tutun să fie impozitat şi majoritatea ţărilor din Europa nu au reuşit încă aceasta.

În opinia sa, tutunul trebuie impozitat foarte mult, ţigările ar trebui să devină foarte scumpe, iar ţigările electronice mult mai ieftine. "Vapatul, terapia de înlocuire a nicotinei şi alte alternative la fumat ar trebui să aibă preţuri mult mai accesibile decât ţigările", a subliniat Bauld.
Întrebată de jurnalişti cum se pot optimiza şansele ca fumătorii să se lase de fumat şi să înceapă să folosească ţigări electronice, ea a răspuns că „reglementarea e factorul cheie”. În opinia sa, factorii responsabili trebuie să se asigure că produsele au preţuri accesibile, că nu sunt impozitate precum tutunul, că acestea pot fi cumpărate în multe locaţii diferite şi că există informaţii corecte privind riscurile fumatului şi ale vapatului, citează agerpres.ro.

În ceea ce priveşte îngrijorarea oamenilor care vapează foarte des după ce s-au lăsat de fumat, ea a explicat că primul dintre motive e faptul că în Europa limita conţinutului de nicotină e destul de scăzută.
Potrivit lui Konstantinos Farsalinos, cardiolog şi cercetător la Centrul de Chirurgie Cardiacă Onassis din Atena, riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară e cu atât mai mic cu cât s-a renunţat mai demult la fumat.

El a menţionat că ţigările electronice sunt disponibile pe scară largă de mai mult de nouă ani în toată lumea, că milioane de oameni le-au utilizat şi că nu s-a înregistrat niciun focar de leziuni pulmonare acute în nicio ţară, cu excepţia unor cazuri sporadice şi dintr-odată acesta a izbucnit în SUA.
Konstantinos Farsalinos a menţionat că aceste incidente nu sunt legate de folosirea pe termen lung a ţigărilor electronice, iar acest lucru s-a recunoscut de la început, anume că au fost cazuri acute. În opinia sa, ele sunt probabil legate fie de o lansare recentă a unor noi produse, fie de modificări recente în compoziţia produselor disponibile anterior.

Dr. Sarah Jackson, cercetător în cadrul unui departament la University College London, a declarat că un studiu recent estimează că ţigările electronice au ajutat încă 50.000-70.000 de persoane în Anglia, care altfel ar fi continuat să fumeze în fiecare an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel