Șobolanii ne îmbolnăvesc de hepatita E și nimeni nu știe cum

Adisa Codruț |
Data publicării:
Leptospiroza se poate face în urma contactului cu dejecțiile de șobolani
Leptospiroza se poate face în urma contactului cu dejecțiile de șobolani

Cazuri neobișnuite de pacienți diagnosticați cu hepatita E, dar în sângele cărora nu se găsește tulpina umană a virusului i-a intrigat pe cercetători. 12 situații s-au înregistrat până acum.

Cercetători în Boli Infecțioase de la Universitatea din Hong Kong caută de doi ani răspunsuri la cazul atipic al unui bărbat de 56 de ani al cărui ficat ceda fără vreo cauză clară și ajunsese să fie supus unei intervenții de transplant. Analizele medicale făcute arătau că acesta ar avea hepatita E, dar tulpina umană a virusului nu se găsea în sânge, notează CNN.

Dr. Siddharth Sridhar, un microbiolog și unul dintre cercetătorii HKU care au făcut descoperirea, a spus, conform sursei citate: ”avem un virus care poate sări de la șobolani pe stradă la oameni". Cazul despre care se bănuia că ar fi fost un "incident unic" s-a repetat. În Hong Kong s-au înregistrat 11 cazuri (de HEV), iar un al 12-lea a fost raportat în Canada la o persoană după ce călătorise în Africa. Cel mai recent caz s-a raportat în urmă cu o săptămână în Hong Kong. Este vorba de un bărbat în vârstă de 61 de ani.

Experții știu că tulpina umană a hepatitei E se transmite prin contaminarea fecală a apei potabile, însă tulpina de șobolan rămâne o necunoscută. Cercetătorii nu-și explică cum se infectează oamenii. În cei doi de studii, oamenii de știință bănuiesc că pacienții ar fi băut apă contaminată sau au pus mâna pe obiecte.

Cei de la Centrul pentru Protecția Sănătății (CHP) din Hong Kong afirmau, la sfârșitul lui aprilie, că "sursa și calea infecției nu pot fi determinate". Nici până azi nu se știe cât durează perioada de incubație a acestui virus. Se caută și un tratament, deoarece medicația folosită pentru a trata varianta umană a hepatitei E a avut rezultate mixte la pacienții cu HEV de șobolan, mai arată jurnaliștii CNN.
Ce se știe e că boala o au șobolanii din Hong Kong, dar nu și cum ajunge de la ei la om. Se bănuiește că ar fi mâncarea contaminată sau un alt animal ar avea un rol esențial în transmitere. Cercetătorii consideră că aceste situații nu sunt recente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel