Ochii, cum îi protejezi. 5 mituri demontate de oftalmologi

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Alzheimer ar putea fi „văzut” în ochi în fază încipientă
Alzheimer ar putea fi „văzut” în ochi în fază încipientă

Ochii sunt mai mult decât oglinda sufletului, cum spune proverbul. Dintre cele cinci simțuri, cei mai mulți oameni se tem să nu-și piardă vederea. De aceea, ochii trebuie protejați

Întrucât vederea noastră este atât de prețioasă, nu este de mirare că sunt vehiculate multe mituri legat de ce poate dăuna și ce poate proteja ochii. Specialiștii de la Harvard dezbat, în principal, cinci mituri comune - și vă spun și cum să vă păstrați cu adevărat ochii sănătoși.

Mit: Dacă facu exerciții oculare vei amâna nevoia de a purta ochelari.

Adevăr: exercițiile oculare nu vor îmbunătăți sau păstra vederea, nu vor ajuta sănătatea ochilor sau nu vor reduce nevoia de ochelari. Vederea depinde de mulți factori, inclusiv forma globului ocular și sănătatea țesuturilor oculare, și niciunul dintre aceștia nu poate fi modificat în mod semnificativ cu exercițiile oculare.

Mit: Cititul în lumină slabă vă va agrava vederea.

Adevăr: Iluminarea slabă nu vă va deteriora vederea sau sănătatea ochilor. Cu toate acestea, vă va obosi ochii mai repede. Cel mai bun mod de a poziționa o lumină de citire este să o faci să bată direct pe pagină, nu peste umăr. Este ideală o lampă de birou cu o nuanță opacă îndreptată direct către materialul de citit.

Mit: Morcovii sunt cel mai bun aliment pentru ochi.

Adevăr: Morcovii, care conțin vitamina A, sunt într-adevăr buni pentru ochi. Dar fructele proaspete și legumele cu frunze de culoare verde închis, care conțin mai multe vitamine antioxidante precum C și E, sunt chiar mai bune pentru sănătatea ochilor. Antioxidanții pot chiar ajuta la protejarea ochilor împotriva cataractei și a degenerarii maculare legate de vârstă. Pur și simplu nu vă așteptați să prevină sau să corecteze probleme de vedere de bază, cum ar fi deficiențe de vedere aproape sau la distanță.

Mit: Cel mai bine este să nu purtați tot timpul ochelari sau lentile de contact. Luând o pauză, permiteți ochilor să se odihnească.

Adevăr: Dacă aveți nevoie de ochelari sau lentile de contact pentru distanță sau citire, folosiți-le! Dacă nu îi purtați veți strânge din ochi ca să vedeți mai bine și îi veși obosi în loc să-i odihniți. Cu toate acestea, faptul în sine nu vă va agrava problemele de vedere și nu va duce la boli de ochi.

Mit: Să privești pe ecranul computerului toată ziua este rău pentru ochi.

Adevăr: Utilizarea unui computer nu afectează sănătatea ochilor. Cu toate acestea, privirea la ecranul computerului toată ziua poate contribui la obosirea ochilor. Persoanele care se uită la ecranul computerului pentru perioade lungi tind să nu clipească la fel de des ca de obicei, ceea ce poate determina ochii să fie uscați și inconfortabili. Pentru a ajuta la prevenirea tensiunii oculare, reglați iluminarea astfel încât să nu creeze o strălucire sau o reflexie aspră pe ecran, să vă odihniți scurt ochii la fiecare 20 de minute și să faceți un efort conștient pentru a clipi regulat, astfel încât ochii să rămână bine lubrifiați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel