Ortorexia, boala pe care o faci dacă stai prea mult la raioanele magazinelor: Le e TEAMĂ să moară de cancer

ortorexia - Foto: Freepick @Алёна Жигарева @Anna Shvets @Kevin Malik
ortorexia - Foto: Freepick @Алёна Жигарева @Anna Shvets @Kevin Malik

Ce este ortorexia, tulburarea necunoscută, descoperită acum.

Persoanele care petrec mai mult de o oră la raioanele alimentare pentru a citi compoziţia etichetei fiecărui produs, care mestecă alimentele de 50 de ori pentru a da impresia creierului că mănâncă mai mult s-ar putea confrunta cu o tulburare denumită ortorexie sau obsesia mâncatului sănătos, informează AFP marţi, citează Agerpres.

Cauza BANALĂ a cancerului. Leon Dănăilă, secretul de a învinge orice boală: S-a dovedit, putere ENORMĂ. Și preoții au influență...

În prezent, nu există un consens ştiinţific în ceea ce priveşte ortorexia. Cele două teorii susţinute cel mai frecvent se referă fie la clasarea printre tulburările de comportament alimentar (TCA), fie printre tulburările obsesive de comportament.

Ortorexia, care face obiectul unui număr mic de cercetări, poate fi identificată printr-un test alcătuit din zece întrebări şi elaborat de Steven Bratman, medic american care a dat în 1995 acest nume unei tulburări de care suferea chiar el.

''Dacă pacientul face o distincţie între alimentele sănătoase şi nesănătoase, iar emoţii puternice şi disproporţionate îl invadează în legătură cu alimentele nesănătoase, iar acest lucru are un impact asupra vieţii sale cotidiene, se confruntă probabil cu ortorexie'', a rezumat Alexandre Chapy, un psiholog francez.

Analize GRATUITE pentru depistarea cancerul de COLON. ROCCAS, șansă pentru români: Până acum, din 2000 de pacienți, 15 au fost găsiți cu leziuni

Diferența dintre anorexie și ortoexie



Ortorexia are o ''proximitate'' cu anorexia, precizează el, dar există şi o diferenţă între cele două: ''Un ortorexic nu vrea să piardă în greutate'', obiectiv pe care îl urmăreşte o persoană cu anorexie.

''Persoanele ortorexice valorizează mai puţin imaginea corporală estetică, ci îşi privesc corpul prin prisma sănătăţii'', a precizat dieteticiana Laurence Myr.

Mai mult decât dorinţa de a fi într-o stare bună de sănătate, ''le e teamă să nu fie otrăvite de pesticide sau de alimente, să moară de cancer'', a mai precizat Alexandre Chapuy.

Aceste persoane adoptă regimuri alimentare stricte, care nu sunt, în sine, problematice, ''atâta timp cât nu suferim, nu ne izolăm, iar sănătatea nu este afectată'', a subliniat psihologul.

Potrivit lui Laurence Myr, cu toate acestea, persoanele care urmează regimuri specifice suprimând anumite tipuri de alimente ar putea fi ''mai înclinate spre a dezvolta o tulburare'' alimentară.

''Dezvoltarea unor comportamente extrem de stricte, aşa cum procedează o persoană ortorexică, determină probleme sociale'' şi poate crea ''o busculare'' spre un comportament obsesional nefast, a adăugat ea.

În contextul diferitelor scandaluri agro-alimentare, cum ar fi recentele contaminări ale ciocolatei sau pizzei cu bacterii, ''încrederea consumatorilor este foarte slăbită''.

Diareea sau constipația, semnele cancerului de colon. Florentina Ioniță Radu, despre DETOX sau CLISMĂ: De 2 ori pe an, dar să nu fie o practică

Dieteticiana Laurence Myr evocă o prevalenţă a fenomenului la ''sportivi, studenţi la medicină, cercetători sau dieteticieni''. Cu toate acestea, nu există cifre oficiale referitoare la amploare acestei tulburări pe plan global. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel