Osteoporoză, risc la bărbați. Nu e o boală doar pentru femei

Dana Lascu |
Data publicării:
Bărbat în vârstă
Bărbat în vârstă

Credeți că bărbații nu ar trebui să își facă griji legat de osteoporoză? Bărbații peste 50 de ani au un risc mai mare de fracturi legate din cauza osteoporozei decât, spre exemplu, riscul de a face cancer de prostată!

De fapt, aproximativ unul din patru bărbați peste 50 de ani își va rupe un os din cauza osteoporozei de-a lungul vieții, arată experții de la Fundația Națională americană pentru Osteoporoză.

Dar cum se pot proteja bărbații și cum pot reduce riscul de osteoporoză? Iată câteva strategii:

- Calciu și vitamina D

Vă trebuie calciu și vitamina D, de preferat din legume, fructe și alte alimente. Adică e de preferat să fie din surse naturale, spun experții.

Studiile au arătat că aportul scăzut de calciu este asociat cu o masă osoasă mică și cu rate mai mari de fractură.

Vitamina D este necesară pentru a ajuta la absorbția calciului în organism, deci aveți nevoie de cantități adecvate din fiecare.

Recomandările Institutului american de Medicină pentru adulți legat de calciu arată că aportul zilnic trebuie să fie de 1.000 mg (mg) pe zi până la vârsta de 50 de ani și de 1.200 mg pe zi după aceea. De asemenea, la vitamina D aportul zilnic recomandat este de 600 de unități internaționale (UI) de vitamina D până la vârsta de 70 și de 800 UI după aceea.

Unele dintre cele mai bune surse de calciu includ tofu, spanac, varza și produse lactate precum iaurt, brânză și lapte.

Cantități mari de vitamină D se găsesc în somon, sardine, ton, lapte și ciuperci. Dacă aveți o deficiență sau dacă aveți probleme cu consumarea acestor alimente, este posibil să aveți nevoie de suplimente zilnice. Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă doriți să le adăugați la regimul alimentar.

- Creșterea exercițiilor fizice

Exercițiul regulat pentru menținerea greutății, cum ar fi dansul, aerobicul, alergatul (joggingul), urcatul scărilor și mersul pe jos, ajută la stimularea formării și păstrării masei osoase.

- Aveți grijă la medicamente

Anumite medicamente pot crește riscul de apariție a osteoporozei la bărbați. Acestea includ steroizi pentru tratamentul artritei reumatoide și a unor cancere; terapia de deprivare de androgen utilizată pentru a trata cancerul de prostată; anticonvulsive pentru epilepsie; înlocuirea hormonului tiroidian pentru o tiroidă slab activă; și unele medicamente pentru chimioterapie. Vorbiți cu medicul dumneavoastră despre doza acestor medicamente și despre cum vă pot influența riscul de apariție a osteoporozei.

- Terapia de înlocuire cu testosteron

Nivelul scăzut al testosteronului este asociat cu osteoporoza la bărbați. Cu toate acestea, se fac în continuare studii pentru a se vedea care este impactul terapiei de substituție, dacă există un impact, asupra îmbunătățirii dezvoltării oaselor. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aceasta este o opțiune.

- Renunțați la fumat și reduceți consumul de alcool

Atât fumatul cât și consumul are de alcool cresc riscul de apariție a osteoporozei la bărbați. Limitați consumul de alcool la o băutură pe zi; de exemplu, 330 ml de bere, 150 ml de vin sau 50 de ml de băuturi spirtoase, cum ar fi gin sau whisky.
Rețineți că și alți factori necontrolați pot crește riscul de apariție a osteoplozei la bărbați, cum ar fi istoricul familial și originea etnică (albii și asiaticii prezintă un risc mai mare), la fel și bolile cronice care afectează rinichii, plămânii, intestinele și stomacul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel