EXCLUSIV Ce trebuie să faci dacă ai căzut și ți-ai sucit mâna sau piciorul. Dr. Vladimir Pușcașu: Încurajăm să facă asta

Ce trebuie să faci dacă ai căzut și ți-ai sucit mâna sau piciorul.
În situații de urgență, cum ar fi deformările evidente ale membrelor—mâini sau picioare strâmbe, degete răsucite peste limită—un prim ajutor corect poate face diferența între o recuperare reușită și complicații severe. Dr. Vladimir Pușcașu, medic primar în ortopedie și traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în traumatologie generală, sportivă și ortopedie oncologică, explică ce pași trebuie urmați și când este esențial să apelăm la specialiști.
Acest gest simplu poate influența evoluția stării membrului traumatizat într-un sens favorabil, prevenind suferința suplimentară a țesuturilor. Cu toate acestea, nu toate cazurile permit astfel de intervenții la domiciliu.
"În anumite situații când pacientul observă că există o diformitate locală marcată, adică mâna sau piciorul sunt strâmbe, degetul s-a dat peste cap și e firească de a îndrepta acel membru. Noi îi îndemnăm să facă chestiunea aceasta, pentru că axează pachetul neurovascular, care, de cele mai multe ori poate să fie într-o suferință", a explicat dr. Vladimir Pușcașu, medic primar Ortopedie și traumatologie, cu competențe în traumatologie generală și traumatologie sportivă, artroplastie totală de șold și genunchi, cura chirurgicală Hallux Valgus, osteotomie de corecție și ortopedie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Ce trebuie să faci dacă ai căzut și ți-ai sucit mâna sau piciorul - FOTO: [email protected]
Evaluarea medicală de specialitate, pas esențial
La unitatea medicală, pacientul va beneficia de investigații imagistice detaliate pentru a stabili diagnosticul cu certitudine. În funcție de rezultat, medicul ortoped decide planul de tratament.
"Asta (îndreptarea - n.r.) poate să ajute evoluția locală într-un sens favorabil, dar dacă pacientul nu poate, trebuie chemate serviciile de urgență care să preia pacientul și să facă aceste manevre la fața locului ca ulterior să fie o imobilizare temporară, până la spital, unde este investigat imagistic, se stabilește un diagnostic de certitudine și mai departe un medic ortoped este cel care ia atitudinea de corecție, adică reducerea fracturii, reducerea luxației sau stabilirea unei indicații chirurgicale atunci când aceasta se impune", a explicat dr. Vladimir Pușcașu, medic primar Ortopedie și traumatologie, cu competențe în traumatologie generală și traumatologie sportivă, artroplastie totală de șold și genunchi, cura chirurgicală Hallux Valgus, osteotomie de corecție și ortopedie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-