Pandemia COVID-19. Cum a modificat programul de transplant la Institutul Fundeni

EXCLUSIV
Dr Anca Coliță este manager al Institutului Fundeni de la sfârșitul anului 2019
Dr Anca Coliță este manager al Institutului Fundeni de la sfârșitul anului 2019

Managerul Institutul Fundeni, conf dr Anca Coliță, a vorbit la DC Medical despre cum a afectat pandemia de COVID-19 activitatea unității medicale. 

În majoritatea spitalelor din țară, activitatea a fost redusă pe fondul crizei generate de pandemia de coronavirus. 

Institutul Fundeni are în derulare trei programe de transplant, fapt care a făcut oarecum imposibilă stagnarea unor activități. 


 "Și la noi am avut o scădere  importantă a  numărului de pacienți",  afirmă conf dr Anca Coliță, managerul Institutului Clinic Fundeni, pentru DC Medical

"Cel puțin în luna aprilie, unde am asigurat cam 25% din numărul obișnuit de internări continue și cam o treime din numărul de spitalizări de zi, pe care le făceam constant. În luna mai, deja am crescut de la un sfert de spitalizări continue la o treime, iar la spitalizările de zi, de la o treime am crescut cam la jumătate din ceea ce făceam  în mod obișnuit", a mai spus aceasta. 

Potrivit medicului, această scădere a numărului de pacienți s-a impus doar în anumite secții. În ceea ce privește zona de transplant, activitatea a continuat, evident, cu anumite măsuri suplimentare. 


 "Lucrul acesta s-a realizat în secții, unde nu era atât de importantă și de unică zona și activitatea de expertiză a Institutului clinic Fundeni. Am putut reduce, spre exemplu, activitatea în sălile de operații, unde pacienții nu erau urgențe. Dar dacă vorbim de transplantul hepatic sau de transplantul renal, unde știm foarte bine că suntem dependenți de existența unui organ care este disponibil, pentru aceste situații, lucrurile au funcționat, evident, diferit. Asta  pentru că trebuia, în primul rând, să testăm echipa care mergea să facă prelevarea de organe,  după aceea, trebuia testat pacientul care primea organul, și abia după aceea se putea face intervenția chirurgicală. Pentru donatorii de celule stem hematopoetice a apărut obligativitatea testării donatorului, după aceea obținerea produsului, a grefei de celule stem hematopoetice. Au existat și recomandări din partea forurilor europene de crioprezervare pe o perioadă de două săptămâni a acestor celule, pentru a fi siguri că donatorul este cu adevărat negativ. 

Activitatea de transplant a continuat, atât transplantul hepatic cât și transplantul renal au funcționat în această perioadă" a explicat medicul. 

 

 

VIDEO:

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel