Păpădia: efectul neștiut asupra ficatului și bilei

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Păpădia are efect benefic   Foto: pixabay.com
Păpădia are efect benefic Foto: pixabay.com

Păpădia, planta care creşte necontrolat pe toate marginile de drum precum buruienile, este considerată o adevărată comoară pentru sănătatea ficatului și a bilei.

Păpădia este una dintre cele mai cunoscute plante. Crește pe marginile de drum, este printre primele care înfloresc primăvara, iar de curând, a început să fie tot mai căutată pentru efectele ei benefice asupra ficatului și a bilei.

Fitoterapeuții descriu planta ca fiind folositoare în foarte multe afecţiuni. Se pot folosi atât tulpinile aeriene cât şi frunzele şi rădăcinile, fiecare fiind utilizat la diferite tipuri de afecţiuni. Cele mai mari beneficii se pare că le-ar aduce în afecțiunile hepato-biliare. Sunt suficiente 5-6 tulpini consumate zilnic, crude, iar pentru diabetici, în perioada în care este înflorită.

Poate fi folosită în eczeme, mâncărimi și erupții, dar și în reglarea sucului gastric. Stomacul este curăţat de toxinele care se elimină mai greu. Ajută, de asemenea, la eliminarea calculilor biliari şi stimulează activitatea hepatică şi biliară.

Are rol important în tulburările de metabolism, scade colesterolul, grăbeşte arderile şi poate fi de folos în curele de slăbire. Are şi un rol depurativ, dar ajută şi în tratarea artritei, reumatismului, inflamaţiilor ganglionilor, care se retrag, dacă cura cu tulpini proaspete este ţinută timp de 3-4 săptămâni.

Rădăcinile păpădiei, consumate crude sau uscate sub formă de ceai, au efect depurativ, de stimulare a digestiei, diuretic şi ajută la fluidificarea sângelui ”îngroşat”. În alte vremuri, femeile le foloseau ca produs cosmetic, opărind planta cu rădăcină cu tot, iar cu infuzia obţinută se spălau pe faţă. Tenul devenea mai luminos.

Rădăcinile de păpădie se considerat că au rol depurativ, sudorific, diuretic, stimulatorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel