Paramedici civili din cinci județe, posibil să treacă în subordinea ISU

Adisa Codruț |
Data publicării:
Ambulanță SMURD
Ambulanță SMURD

Paramedicii din cinci județe care acum sunt angajați civili ar putea trece în subordinea inspectoratelor pentru situații de urgență, până la sfârșitul anului. 

Paramedicii încadrați acum civil ar putea trece în subordinea inspectoratelor pentru situații de urgență, dacă legea care stipulează acest lucru va trece de Senat, la începutul sesiunii parlamentare de toamnă. Schimbarea ar viza paramedicii din cinci județe ale țării, potrivit preşedintelui Asociaţiei Salvital-SMURD Hunedoara, Petru Mărginean, citat de agerpres.ro.

El a arătat că legea a trecut de Camera Deputaţilor, iar acum se află la Senat, un vot favorabil în deschiderea sesiunii parlamentare din toamnă permiţând apoi elaborarea restului de acte normative necesare pentru transferul paramedicilor în structura Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Este vorba despre aproximativ 400 de paramedici din judeţele Hunedoara, Mureş, Arad, Maramureş şi Sibiu.
"Cea mai bună soluţie ar fi preluarea paramedicilor de către structurile ISU, în special din motive care ţin de salarizare, vârsta de pensionare şi alte drepturi pe care le au militarii. În prezent, un paramedic civil din judeţul Hunedoara câştigă un salariu mediu cuprins între 2.000 şi 3.000 de lei pe lună, în timp ce colegul său din ISU are un venit aproape dublu", a afirmat, într-o conferinţă de presă, Petru Mărginean.

Mii de misiuni de salvare a paramedicilor

Potrivit acestuia, anul trecut, paramedicii din judeţul Hunedoara au efectuat 8.616 misiuni de salvare, de patru ori mai multe faţă de anul 2006, când a început activitatea SMURD în zonă.

Pe de altă parte, în urma unui chestionar aplicat celor 84 de paramedici hunedoreni, 10 dintre aceştia şi-au exprimat dorinţa de a rămâne în structura civilă, urmând să funcţioneze în cadrul unor primării din judeţ, un exemplu fiind cea din municipiul Vulcan, mai arată sursa citată.

În judeţul Hunedoara sunt opt module SMURD la care sunt încadraţi 84 de paramedici civili.
Activitatea Salvital - SMURD este susţinută, în principal, din cotizaţiile membrilor asociaţiei, la nivel judeţean fiind stabilită o taxă de 5 lei pe an pentru fiecare locuitor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel