Pacientă de 95 de ani, cu tumoră gigant la nivelul feței crescută în peste 50 de ani

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Pacientă operată la 95 de ani
Pacientă operată la 95 de ani

Veterană de război și fostă asistentă medicală, o pacientă în vârstă de 95 de ani a fost operată pentru rezecția unei tumori gigant localizată la nivelul feței, pe care o avea de peste 50 de ani.

Fevronia Breahnă a ajuns recent la Spitalul Universitar de Urgență București, în urma unei sângerări a tumorii pe care o avea pe obrazul stâng de peste 50 de ani, arată un comunicat de presă al unității medicale. Era ulcerată și sângera, astfel că la prezentarea în UPU pacienta avea anemie. "La 35 de ani am avut o otită și apoi am rămas cu o umflătură cât un bob de mazăre, acolo, dar n-am băgat-o în seamă. S-a tot mărit cu timpul și n-a fost bine că am stat atât de mult”, spune femeia. 

Pacienta a fost preluată de o echipă multidisciplinară de la Spitalul Universitar de Urgență București care a realizat rezecția tumorii gigante. Echipa a fost condusă de dr. Mihaela Zaharia (medic primar Chirurgie Plastică-Microchirurgie Reconstructivă), dr. Bogdan Bănică (medic primar Chirurgie Oro-maxilo-facială) și dr. Stan Liviu Dan (ATI).

"Pacienta avea o tumoră gigantă de dimensiunea 11/9 cm ce îngloba trunchiul nervului facial. I s-au făcut toate analizele, toate investigațiile imagistice și medicale, iar ulterior am efectuat rezecția completă a formațiunii tumorale, cu disecția minuțioasă a ramurilor nervului facial și a vaselor de sânge inclusiv artera carotidă externă. Apoi am realizat reconstrucția ramurilor orbito-faciale și zigomatico-bucale pentru a evita semipareza facială stângă, rezultat care se va putea estima în timp. La 14 zile vom aprecia integritatea grefei de piele și pacienta se va putea externa. În funcție de rezultatul histopatologic se va decide conduita terapeutică ulterioară de către echipa formată din chirurgii plasticieni și oromaxilofaciali și medicul oncolog.

Apoi, pacienta își va putea trăi în continuare zilele "până la adânci bătrâneți" cu condiția respectării controalelor periodice pentru a monitoriza o eventuală recidivă locală”, spune dr. Mihaela Zaharia.
”Medicii și asistentele au fost fără reproș. Nota 10, tuturor”, spune paceinta, care s-a împrietenit repede cu personalul medical.

Viață de film: fostă asistentă medicală, veterană de război

Femeia a lucrat 37 de ani ca asistentă medicală. A început serviciul la Spitalul Brâcovenesc, iar cel de-al Doilea Război Mondial a prins-o la serviciu. "Mi-aduc aminte și acum cum picau schije din proiectile pe paturile spitalului. Era să pice și acoperișul pe noi. Jumătate din personalul spitalului a fugit din calea terorii. Eu am rămas. Nu îmi era teamă. Sunt o persoană credincioasă și m-am rugat mult", povestește Fevronia Breahnă. Vorbește încet și spune cu regret că din când în când memoria nu o mai ajută.

Fiind cea mai mare fată dintre cei 11 copii ai unei familii dintr-un sat din Botoșani, ea a fost nevoită să se mute cu familia la București, o dată cu începerea războiului. A urmat timp de trei ani cursurile şcolii de asistente din cadrul Spitalului Brâncovenesc, considerat atunci cel mai modern și bine utilat spital al Bucureștiului.

"Pe atunci ne numeam soră medicală. Am lucrat foarte mult, fiindcă mi-a plăcut această meserie. Am lucrat o dată și 72 de ore, fiindcă am ținut locul unei colege, dar eram tânără și rezistam. În sala de operație trebuie să fii spirt. Eu nu stăteam o clipă", mărturisește femeia. Recunoaște că și acum își găsește mereu de lucru prin casă, doar ca să nu stea. Când se odihnește, citește. Are abonament la "Magazin Istoric" și și urmărește mai toate dezbaterile televizate, fiindcă spune că-i place politica. 

Fevronia Breahnă are un ten demn de invidiat pentru vârsta ei. A mărturisit că are și un secret: "multe fructe...le tăiam și mă dădeam cu ele pe față, la fel și cu spumă de la lapte. După ce laptele dădea în foc, luam spuma și mă dădeam cu ea pe față pentru un ten luminos".

Pacienta a fost operată cu succes, iar medicii și personalul medical au doar cuvinte de laudă pentru ea. Pacientă model, respectă cu strictețe toate indicațiile medicale și este foarte simpatizată de personal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel