AVC: urmări mai ușoare, dacă tratamentul ar începe cu 15 minute mai devreme

Angela Sabău |
Data publicării:
Accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral

AVC (accidentul vascular cerebral) ar putea avea urmări mai puțin grave, dacă tratamentul ar începe cu doar 15 minute mai devreme. Datele unui studiu au fost publicate.

Inițierea tratamentului în caz de accident vascular cerebral cu doar 15 minute mai repede poate salva vieți și poate preveni urmările precum dizabilitatea, potrivit unui nou studiu condus de UCLA, publicat astăzi în JAMA.

Cercetare a arătat, de asemenea, că spitale aglomerate - cele care trateaza mai mult de 450 de persoane pentru accident vascular cerebral în fiecare an - au rezultate mai bune decât cele care tratează mai puțin de 400 de pacienți cu acceastă afecțiune, pe an.

Cercetătorii de la Școala de Medicină David Geffen de la UCLA și alte cinci instituții din S.U.A. și Canada au examinat datele pentru 6.756 de persoane care au prezentat accident vascular cerebral ischemic. Vârsta medie a pacienților a fost de 71 de ani, iar 51,2% au fost femei.

Cercetătorii au analizat rezultatele tratamentului la pacienții cu accident vascular cerebral, în intervalul de la sosirea lor la spital, până la momentul în care a început tratamentul, așa numitul interval „de la uță la puncție”, adică minutele cre tec de când pacientul intră pe ușa Urgneței și până când i se face puncția care-i poate salva viața.

Mai puțin cu 15 decese din 1.000

Datele au arătat că pentru fiecare 1.000 de persoane pentru care acastă perioadă a fost cu 15 minute mai scurtă, au murit mai puțin cu 15 pacienți, sau au fost externați di nspital, iar 17 u fost în măsură să iasă din spital fără asistență. Cu 22 mai mulți pacienți își pot purta singuri de grijă după un AVC. Cercetătorii au descoperit că timpul mediu al pacienților, de la sosirea la spital și până la începutul tratamentului a fost de o oră și 27 minute, iar timpul mediu de la debutul simptomelor la tratament a fost de trei ore și 50 de minute.

Toți pacienții din studiu au fost tratați cu terapie de reperfuzie endovasculară, care se utilizează pentru a trata accidente vasculare cerebrale cauzate de blocarea unei artere majore a creierului.

Studiul este unul dintre cele mai mari care cuantifică numărul de pacienți dintr-o mie, care ar putea fi salvați prin tratamentul mai rapid al accidentului vascular. De asemenea, studiul a folosit datele din lumea reală, spre deosebire de un studiu clinic, potrivit Dr. Reza Jahan, autorul principal și profesor de neuroradiologie intervențională la Școala de Medicină Geffen.

Aproximativ 795.000 de persoane din S.U.A. au un accident vascular cerebral în fiecare an, iar aproximativ 140.000 mor în urma acestei afecțiuni. Tulburările ischemice, care apar atunci când un vas care alimentează sângele creierului este obstrucționat, reprezintă 87% din toate accidentele vasculare cerebrale. (Alte tipuri de accidente vasculare cerebrale includ accidente vasculare hemoragice și atacuri ischemice tranzitorii, care sunt uneori numite mini stroke.)

Pe baza rezultatelor studiului, scurtarea cu 15 minute din timpul de așteptare a tratamentului ar putea îmbunătăți rezultatele pentru mii de oameni, în fiecare an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel