Alimentele care îți distrug creierul

Alimentele care îți distrug creierul FOTO: Freepik@lukinlukin53

Aceste alimente DISTRUG creierul. Medicii au întocmit lista celor mai nocive alimente.

Cercetătorii de la Virginia Tech au analizat impactul alimentelor ultra-procesate asupra sănătății cognitive și au identificat principalele categorii de alimente care afectează creierul. Conform studiului, carnea procesată și băuturile zaharoase reprezintă cele mai periculoase alegeri alimentare pentru sănătatea creierului.

Studiul a urmărit 4.750 de americani cu vârsta de peste 55 de ani pe o perioadă de până la 7 ani, evaluându-le starea cognitivă la intervale de doi ani între 2014 și 2020.

Care sunt efectele consumului de carne procesată și băuturi zaharoase?

Creșterea riscului de tulburări cognitive

Rezultatele au arătat că persoanele care consumau cel puțin o porție suplimentară de carne procesată pe zi aveau un risc crescut cu 17% de a dezvolta probleme cognitive. În cazul băuturilor zaharoase, riscul a crescut cu 6%.

Aceste probleme includ dificultăți de memorie imediată și întârziată, dar și probleme în efectuarea calculelor sau a sarcinilor cognitive de bază, precum numărătoarea inversă sau scăderea rapidă a numerelor.

Alte UPF-uri nu par să afecteze creierul

Studiul a descoperit că alte alimente ultra-procesate, cum ar fi dulciurile, snacks-urile sărate sau mesele gata preparate, nu au fost asociate cu un risc semnificativ de afectare cognitivă.

De ce aceste alimente sunt atât de nocive?

Ultra-procesatele sunt caracterizate prin procesare industrială intensă și prezența aditivilor precum coloranți, arome artificiale și emulsificatori – ingrediente care nu apar în mesele preparate acasă.

În 2020, 65% din alimentele și 38% din băuturile cumpărate în SUA erau considerate UPF, iar atât tinerii, cât și adulții consumă mai mult de jumătate din caloriile zilnice din aceste produse.

Soluții practice pentru protejarea creierului

Moderație și alegeri echilibrate

"Există lucruri pe care le poți schimba. Este vorba despre moderație și alegeri echilibrate în alimentație", a explicat dr. Brenda Davy, profesor de nutriție la Virginia Tech și co-autoare a studiului.

Educație culinară ca intervenție de sănătate

Cercetătorii sugerează că cursurile de gătit ar putea fi o intervenție eficientă pentru sănătatea publică. Înțelegerea ce să mănânci și cum să prepari mesele sănătoase poate fi cheia pentru reducerea consumului de alimente nocive.

"Un lucru este să urmezi o dietă, alt lucru este să oferi oamenilor abilitățile de a găti ceea ce au nevoie", a spus Ben Katz, specialist în dezvoltare umană la Virginia Tech.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare

8 semne timpurii ale sclerozei multiple

07 oct 2025, 09:31
Îți amorțesc mâinile fără motiv? Obosești brusc sau vezi încețoșat dintr-un ochi? Nu ignora aceste semne, pentru că pot fi primele semnale ale unei boli care îți atacă nervii în...

Amorțelile care anunță o problemă neurologică

06 oct 2025, 14:28
Amorțelile nu trebuie ignorate dacă revin des, persistă sau sunt însoțite de alte simptome. Corpul transmite prin ele un semnal că ceva nu funcționează corect în sistemul nervos sau vascular.