Permis de călătorie COVID-19, IATA îl introduce din martie! Va fi pe bază de vaccin și test COVID

Dana Lascu |
Data publicării:
PRIMA țară din lume care introduce pașaportul de vaccinare, FOTO unsplash
PRIMA țară din lume care introduce pașaportul de vaccinare, FOTO unsplash

De la sfârșitul lunii martie vom avea un permis de călătorie, „destinat să accelereze procesul de check-in și, implicit, facilitarea călătoriilor internaționale”, care va presupune că fie suntem vaccinați, fie avem test COVID făcut. 

Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA), care include aproape 300 de companii aeriene din toată lumea și care este responsabilă pentru 82% din traficul aerian mondial, a anunțat lansarea, la finalul lunii martie, a unui permis de călătorie. 

Permisul IATA este destinat să accelereze procesul de check-in și, implicit, facilitarea călătoriilor internaționale, punând „rezultatele testărilor pentru COVID-19 şi certificatele de vaccinare într-un format digital”.

Deci, funcționarea acestui permis presupune existența unui certificat de vaccinare și/sau rezultatul testului COVID, documente a căror emitere nu este în responsabilitatea IATA. De aceea, Asociația consideră că este esențial ca guvernele să înceapă să emită cetățenilor certificate de vaccinare digitale, care să servească apoi drept bază pentru permisul de călătorie

Permisul IATA va fi, cel mai probabil, o aplicație digitală,  a explicat Cătălin Radu, director adjunct al Organizației Internaționale de Aviație Civilă, la Antena3.

„Majoritatea centrelor de testare dintr-o țară se pot înregistra și transmite în aplicația IATA datele pentru o anumită persoană, codul de bare care dovedește că acea persoană a fost testată sau vaccinată.

În acel moment există o dovadă securizată a faptului că acea persoană a fost testată sau vaccinată și practic poate trece printr-un aeroport sau se poate urca într-un avion dacă cerința statului de destinație este de așa natură încât să solicite aceste elemente”, a spus Cătălin Radu.

Pe de altă parte, liderii Uniunii Europene lucrează la o „abordare comună” în ceea ce privește certificate de vaccinare pentru cetățenii statelor din blocul comunitar.

Decizia de principiu se va lua joi, sub presiunea lobby-ului făcute de țările puternic dependente de turism – Grecia și Spania -, care sunt „disperate” să salveze sezonul turistic de vară, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel