Persoanele care nu ar trebui să consume cafea. Are efecte negative, agravează anumite boli

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cafea - FOTO: Freepik@Art of Innovation
cafea - FOTO: Freepik@Art of Innovation

Mai multe categorii de persoane nu ar trebui să consume cafea. Medicii vin cu un avertisment dur. 

Persoanele care nu ar trebui să consume cafea. Nutriționistul Simrun Chopra a avertizat că trei categorii de persoane ar trebui să evite să consume cafea, deoarece băutura ar putea provoca mai mult rău decât bine sănătății lor.

Între cea mai necesară ceașcă dimineața devreme și o băutură caldă la o întâlnire cu prietenii, cafeaua este o alegere obișnuită pentru miliarde de oameni.

Cu toate acestea, nutriționitul Simrun Chopra a avertizat că această băutură neagră nu este potrivită pentru toată lumea. Expertul a împărtășit următoarele categorii de persoane care ar trebui să evite consumul de cafea.

Persoanele cu metabolism lent

Cei care au un metabolism lent pot avea un ciclu de somn perturbat după consumul de cafea. Chopra a explicat că fiecare persoană metabolizează cafeaua în mod diferit. 

”Metabolizatorii lenți sunt persoanele care nu procesează eficient cafeina. Ei sunt afectați advers, cum ar fi tremurături sau anxietate până la nouă ore după consum”, a subliniat nutriționistul Simrun Chopra, potrivit Express.

Persoanele care se confruntă cu anxietate

Dacă te confrunți cu anxietate sau ai antecedente de atacuri de panică, cafeaua te poate face să te simți foarte agitat, a afirmat Chopra.  Cofeina este un stimulent care poate intensifica reacțiile sistemului nervos. La persoanele cu anxietate, aceasta poate duce la creșterea nivelului de anxietate, nervozitate și poate provoca simptome fizice precum palpitații ale inimii, tremurături și senzații de neliniște.

Cofeina poate stimula producția de cortizol, cunoscut și sub denumirea de hormonul stresului. Nivelurile crescute de cortizol pot contribui la sentimente de anxietate și tensiune.

Cofeina poate afecta calitatea somnului, ceea ce poate agrava simptomele anxietății. Un somn adecvat este esențial pentru menținerea sănătății mentale și pentru gestionarea anxietății.

Femeile însărcinate

În cele din urmă, dacă ești însărcinată sau alăptezi, ar trebui să eviți consumul de cafea. NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie) recomandă evitarea tuturor băuturilor cu niveluri semnificative de cofeină, cum ar fi cafeaua, cola și băuturile energetice, deoarece nu există un nivel sigur cunoscut de cofeină.

Consumul limitat de cafea oferă unele beneficii, cum ar fi îmbunătățirea memoriei și timpului de reacție, a spus Chopra. 

”Consumul a uneia sau a două cești pe zi poate fi benefic pe termen lung, cu condiția să nu consumați prea multe alte lucruri cu cofeină, precum băuturile cu cofeină, băuturile energizante”, a mai spus nutriționistul.

Care este cantitatea ideală de cafea pe care ar trebui să o consumi

Nutriționistul mai vine cu recomandări despre cantitatea ideală de cafea pe care ar trebui să o consumăm:

- Bea maxim una sau două cești pe zi (3-5 mg pe kg de greutate corporală).

- Evită adăugarea de lapte, frișcă sau zahăr - nu beneficiezi de la cafea în acest caz.

- Dacă ai un metabolism lent, reduce consumul la o ceașcă pe zi, preferabil dimineața.

- Bea cafeaua când chiar ai nevoie de ea.

- Evită consumul de băuturi cu cofeină în timpul mesei, deoarece pot inhiba absorbția anumitor vitamine și minerale.

- Dacă o consumi înainte de antrenament, fă-o cu 30 până la 60 de minute înainte. Nivelurile de cafeină în sânge sunt maxime în 60 de minute după consum, dar efectele se observă în 30 de minute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel