Persoanele cu dizabilități, bani pentru chirie, utilități și recuperare din 2023. Care sunt condițiile

Sonia Baciu |
Data publicării:
persoanele cu dizabilitati. FOTO: Freepik @DCStudio
persoanele cu dizabilitati. FOTO: Freepik @DCStudio

Persoanele cu diazbilități vor putea beneficia de ajutoare din partea statului. Acestea vor veni sub formă de tichete de valoare și vor fi acordate în funcție de gradul de handicap.

Persoanele cu dizabilități vor putea beneficia începând cu luna aprilie a acestui an de mai multe ajutoare din partea statului, acesta urmând să fie acordate sub formă de tichete de valoare.

Ele vor fi destinate pentru ”terapia bazată pe recuperarea medicală sau kinetoterapie, în funcție de diagnosticul principal și de fiecare dizabilitate”, potrivit Legii nr. 7 din 4 ianuarie 2023, lege care a fost deja promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial, cu intrare în vigoare în 120 de zile de la publicare.

Potrivit legii, numărul acestor tichete variază n funcție de gravitatea handicapului, astfel:

- 12 tichete pentru persoanele cu handicap grav

- 6 tichete pentru persoanele cu handicap accentuat.

Modelul și contravaloarea tichetelor se stabilesc prin hotărâre a guvernului și se suportă din Fondul național unic de asigurări de sănătate, prin Casa de Asigurări de Sănătate la care este înscris asiguratul sau din fonduri externe nerambursabile, urmând ca valoarea acestora să fie actualizată anual, prin HG.

Acordarea tichetelor se face la ”recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a programului individual de reabilitare și integrare socială a persoanei adulte cu handicap, conform metodologiei de emitere, acordare, utilizare și decontare a tichetelor, aprobată prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului muncii și solidarității sociale”, se mai arată în lege.

De asemenea, ”persoanele cu handicap pot beneficia de locuință în cadrul rețelei de locuire incluzivă, în baza evaluării nevoilor individuale de viață”, iar ”modalitatea de acordare, de organizare și funcționare, de finanțare și monitorizare a locuințelor din rețeaua de locuire incluzivă se stabilește prin ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități”.

Astfel, ”persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu pot primi un beneficiu pentru locuire (n.r. -sumă de bani acordată de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile sub formă de indemnizație lunară persoanei adulte încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, în baza evaluării nevoilor individuale de viață în comunitate, în vederea administrării unei locuințe de către aceasta; include plata chiriei pentru locuințele închiriate din mediul privat sau din fondul de locuințe sociale, plata asigurării împotriva dezastrelor naturale, a serviciilor de utilități publice și a reparațiilor curente, potrivit art. 4 din actuala lege), în condițiile legii”, se mai arată în modificarea adusă acestei legi.

Totodată, persoanele cu dizabilități care părăsesc centrele rezidențiale publice și beneficiază de măsuri de dezinstutiționalizare și de integrare în comunitate pot primi un beneficiu de tranziție. Acesta urmează să fie suportat de bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile prin direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv ale sectoarelor municipiului București, la solicitarea fundamentată a acestora.

”Pe lângă accesul la servicii de sănătate și sociale, accesul pe piața muncii este extrem de important pentru o bună parte dintre persoanele cu dizabilități care au capacitatea de a desfășura anumite activități. Fiecare are nevoie să i se ofere o șansă. Am văzut numeroase exemple de oameni care și-au depășit limitele, care nu s-au lăsat înfrânți de dizabilitățile care le marchează viața și au reușit să-și croiască un drum de succes”, a transmis premierul Nicolae Ciucă cu ocazia Zilei Internaționale a persoanelor cu Dizabilități.

România, peste 800 de mii de persoane cu dizabilități

Potrivit Autorității Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopții (ANDPDCA) din cadrul Ministerului Muncii şi Protecției Sociale, la finalul anului 2021, numărul total de persoane cu dizabilităţi a fost de 865.573 persoane.

Dintre acestea, 98,09 % (848.966 persoane) se află în îngrijirea familiilor şi/sau trăiesc independent (neinstituţionalizate) şi 1,91 % (16.607 persoane) se află în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi (instituţionalizate) coordonate de Ministerul Muncii şi Protecției Sociale prin Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopții.

Conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, republicată, tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

Vezi și: Clostridium perfringens, bacteria identificată în Dunăre. Te poți îmbolnăvi într-un mod foarte simplu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel