Clostridium perfringens, bacteria identificată în Dunăre. Te poți îmbolnăvi într-un mod foarte simplu

Clostridium perfringens este o bacterie descoperită în Dunăre. Poate provoca afecțiuni grave.
Clostridium perfringens este una dintre cele mai frecvente cauze de intoxicații alimentare. CDC estimează că bacteria provoacă aproape 1 milion de boli alimentare în Statele Unite în fiecare an.
Clostridium perfringens perfringens face spori, care sunt forme inactive ale bacteriei care o ajută să supraviețuiască căldurii, uscăciunii și altor condiții de mediu.
Clostridium perfringens, intoxicație alimentară
În anumite condiții, cum ar fi atunci când alimentele sunt păstrate la o temperatură nesigură între 4 °C și 60 °C, sporii de Clostridium perfringens se pot transforma în bacterii active, care se înmulțesc în alimente. După ce cineva mănâncă alimente care conțin Clostridium perfringens, poate produce o toxină (otravă) care provoacă diaree.
Alimentele gătite în loturi mari și ținute la temperaturi nesigure sunt de obicei implicate în focare de intoxicații alimentare cu Clostridium perfringens. Alimentele specifice frecvent legate de Clostridium perfringens intoxicații alimentare includ:
- Păsări de curte, cum ar fi curcan și pui
- Carne, cum ar fi carnea de vită și de porc
- Sosuri
Clostridium perfringens, cine este mai predispus infecției
Focarele de Clostridium perfringens tind să se petreacă în locurile unde grupuri mari de oameni sunt serviți și păstrarea alimentelor la temperaturi adecvate poate fi dificilă, de exemplu, spitale, cantine școlare, închisori, case de îngrijire medicală, și evenimente mari cu alimente furnizat, notează CDC.
Clostridium perfringens, simptome
Cei mai mulți oameni cu infectați cu Clostridium perfringens au diaree și crampe stomacale, dar nu și vărsături. Simptomele încep de obicei la 6 până la 24 de ore după ingerarea bacteriilor. Simptomele pot începe brusc și, de obicei, durează mai puțin de 24 de ore. Persoanele cu diaree ar trebui să bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea.
Dacă credeți că dumneavoastră sau cineva cunoscut v-ați îmbolnăvit din cauza unor alimente, chiar dacă nu știți ce alimente au fost, este necesar să vă adresați medicilor. Raportarea unei boli poate ajuta oficialii din domeniul sănătății publice să identifice un focar de boală alimentară și să-i împiedice pe alții să se îmbolnăvească.
Rareori acești pacienți se vor prezenta cu sepsis abdominal care se poate manifesta cu hipotensiune arterială, tahicardie și homeostazie termică anormală. În plus față de instabilitatea hemodinamică, vor exista probabil semne de distensie abdominală cu sensibilitate, un abdomen hipertipanic rigid și starea mentală modificată. Aceste semne indică o urgență medicală și chirurgicală, arată National Library of Medicine.
Vezi și: Durerile articulare, la ce să fii atent. Semnele care ar trebui să te trimită la medic
Clostridium perfringens, tratament
Intoxicația alimentară cu Clostridium perfringens este diagnosticată atunci când un test de laborator detectează bacteriile sau toxina din eșantionul scaunului unui pacient. Dar majoritatea persoanelor cu intoxicații alimentare cu Clostridium perfringens nu primesc un diagnostic. Acest lucru este din cauza faptului că laboratoarele clinice nu testează în mod obișnuit pentru Clostridium perfringens, iar laboratoarele de sănătate publică testează de obicei pentru aceasta numai atunci când este cauza suspectată a unui focar.
Majoritatea oamenilor se recuperează după intoxicații alimentare cu Clostridium perfringens fără antibiotice. Beți lichide suplimentare, atâta timp cât diareea durează pentru a preveni deshidratarea.
Deoarece majoritatea bolii diareice acute asociate cu Clostridium perfringens se autolimitează, este necesară doar o îngrijire de susținere pentru a menține o stare euvolemică. Antibioticele nu sunt, în general, indicate.
Excepția este sepsisul clostridial, care este o urgență medicală. Sepsisul clostridial se prezintă adesea în șoc septic cu o posibilă hemoliză intravasculară datorită distrugerii mediate de CPA a celulelor roșii din sânge, mai notează National Library of Medicine.
În această situație, tratamentul antibiotic precoce cu penicilină G și clindamicină, tetraciclină sau metronidazol în combinație cu debridarea chirurgicală a țesutului necrotic poate ajuta la prevenirea morții.
Clostridium perfringens, prevenție
- Gătiți mâncarea la o temperatură sigură pentru a ucide germenii. Utilizați un termometru alimentar pentru a verifica, în special păsările întregi de curte și fripturile de carne.
- Păstrați mâncarea gătită la 60°C sau mai fierbinte sau 4°C sau mai rece dacă nu va fi servită și mâncată în curând.
- Puneți resturile la frigider la 4°C sau mai rece în decurs de 2 ore după gătirea alimentelor sau îndepărtarea acesteia dintr-un aparat care îl menține la o temperatură sigură.
Alertă pe Dunăre
Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a constatat o fluctuaţie a valorilor înregistrate pentru bacteria Clostridium Perfringens în apa brută captată din Dunăre, la Stația de Tratare Apă Potabilă Gropeni. Prefectul judeţului Brăila, Iulian Timofei, a convocat o şedinţă cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gărzii de Mediu, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila şi Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dunărea Brăila. În urma întâlnirilor și a analizelor s-a constatat că apa este în parametrii optimi.
”Recomandarea specialiștilor este ca, în cazul în care o persoană manifestă totuși simptomatologie specifică (scaune diareice frecvente și dureri abdominale) să se prezinte la medicul de familie. În cazul în care starea acestuia se agravează, iar medicul de familie nu este disponibil, să apeleze la numărul de Urgențe 112, ori să se prezinte la Ambulatoriul celei mai apropiate unități spitalicești.
În urma consultului făcut de către medic și a eventualului diagnostic privind infectarea cu ”Clostridium Perfringens” se va urma tratamentul prescris. Cu privire la consumul de pește din fluviu, ori de vânat din vecinătatea cursului de apă, specialiștii au precizat că nu există nici un pericol atâta vreme cât carnea respectivă este preparată termic”, arată Instituția Prefectului - Județul Brăila.
Reprezentanții Apă Canal Galați arată că în această perioadă este normal ca valorile indicatorilor microbiologici să fluctueze.
”În perioadele cu precipitații, îngheț /dezgheț, asociat cu cresterea /scăderea debitelor pe Dunăre, cresc valorile indicatorilor microbiologici din apa brută din Dunăre. APA CANAL Galați monitorizează permanent toți indicatorii microbiologici la iesirea din statia de tratare, parametrii microbiologici indicând valoarea „0”, în urma tratării fizice și chimice (preclorinare, coagulare, floculare, decantare, filtrare, dezinfecție-clorinare finală)”, arată Apă Canal Galați, pe pagina de Facebook.
Patru virusuri emergente cu potențial pandemic. Autoritățile sanitare, în alertă
Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului, avertizează FAO
Avertismentul DUR al FAO: Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie.
Alexandru Rafila, despre virusul HMPV: Nu a venit din China. Nu discutăm de nimic special
Trei lucruri importante despre metapneumovirus (MPV). Tudor Ciuhodaru: Asta arată dovezile
Ce trebuie să știi despre metapneumovirus și cum te protejezi de el. Trei lucruri importante despre metapneumovirus (MPV), virusul care a stârnit panică mondială.
Supraviețuitorii cancerului, condamnați la un risc uriaș de forme severe de COVID
Pisicile, afectate de gripa aviară. Specialiștii trag un semnal privind o viitoare pandemie
Pandemia ce ar putea fi declanșată de pisici. Face ravagii, este avertismentul specialiștilor. Încălzirea vremii va înrăutăți situația.
Nouă variantă COVID se răspândește rapid. Obiceiurile estivale, asociate cu o variantă mutantă
HPV, asociat și cu bolile cardiovasculare. Provoacă inflamație cronică
Această infecție comună provoacă trei tipuri de cancer, dar și boli de inimă.
De la inflamație la fibroză. Cercetătorii analizează modificările celulare în deteriorarea pulmonară cauzată de COVID-19
Complicația gravă pe care o poți face după infectarea cu COVID. Apare chiar și după ani de la infectare și are efecte dramatice.
Botulism: alimentele cu risc și semne de contaminare. La ce să te uiți când deschizi un borcan sau o conservă
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
Infecția netratată ce distruge inima după decenii. Asta e cauza valvulopatiei. Victor Costache: Acum sunt tratate mai serios
Camp Hill Virus, un nou henipavirus descoperit în America de Nord. Ar putea avea potențial pandemic
Ce să faci după un test pozitiv COVID-19. Cât timp mai trebuie să te izolezi. Prof. dr. Simin Aysel Florescu explică
Superbacterii rezistente pot supraviețui ciclurilor de spălare, iar detergentul le poate face mai puternice
Cum te poate omorî mașina de spălat. Ce se întâmplă, de fapt, când speli hainele
Cele 4 virusuri care ne amenință. Cum gestionăm creșterea infecțiilor respiratorii și gastrointestinale
Patru virusuri ne amenință sănătatea, iar medicii se tem de o nouă pandemie.
Epidemie de rujeolă: cum să te ferești de boală. Trebuie să ne revaccinăm?
Epidemia de rujeolă face ravagii. Trebuie să ne revaccinăm? Ce spun experții despre pericolul real și cine este expus?
Superbacterie rezistentă la antibiotice descoperită într-un spital. Medicii, îngrijorați
COVID-19, amenințare ascunsă pentru inima pacienților. Infecția accelerează riscul de AVC și infarct
Stratus, noua variantă COVID care face ravagii. Specialiștii avertizează: Ar putea fi cea mai contagioasă de până acum
Boala care revine și face ravagii. Peste 300 de cazuri în doar o lună!
5 locuri din camerele de hotel unde se ascund cele mai multe bacterii
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat frigiderul.