Clostridium perfringens, bacteria identificată în Dunăre. Te poți îmbolnăvi într-un mod foarte simplu

Monika Baciu |
Data publicării:
clostridium perfringens - FOTO: Freepik@Phonlamaistudio
clostridium perfringens - FOTO: Freepik@Phonlamaistudio

Clostridium perfringens este o bacterie descoperită în Dunăre. Poate provoca afecțiuni grave.

Clostridium perfringens este una dintre cele mai frecvente cauze de intoxicații alimentare. CDC estimează că bacteria provoacă aproape 1 milion de boli alimentare în Statele Unite în fiecare an.

Clostridium perfringens perfringens face spori, care sunt forme inactive ale bacteriei care o ajută să supraviețuiască căldurii, uscăciunii și altor condiții de mediu.

Clostridium perfringens, intoxicație alimentară

În anumite condiții, cum ar fi atunci când alimentele sunt păstrate la o temperatură nesigură între 4 °C și 60 °C, sporii de Clostridium perfringens se pot transforma în bacterii active, care se înmulțesc în alimente. După ce cineva mănâncă alimente care conțin Clostridium perfringens, poate produce o toxină (otravă) care provoacă diaree.

Alimentele gătite în loturi mari și ținute la temperaturi nesigure sunt de obicei implicate în focare de intoxicații alimentare cu Clostridium perfringens. Alimentele specifice frecvent legate de Clostridium perfringens intoxicații alimentare includ:

- Păsări de curte, cum ar fi curcan și pui

- Carne, cum ar fi carnea de vită și de porc

- Sosuri

Vezi și: Ambulatoriile de specialitate, modernizate prin PNRR. MS: Dezvoltarea socială și dezvoltarea economică nu se pot întâmpla fără acces la servicii de sănătate și fără un sistem de educație solid

Clostridium perfringens, cine este mai predispus infecției

Focarele de Clostridium perfringens tind să se petreacă în locurile unde grupuri mari de oameni sunt serviți și păstrarea alimentelor la temperaturi adecvate poate fi dificilă, de exemplu, spitale, cantine școlare, închisori, case de îngrijire medicală, și evenimente mari cu alimente furnizat, notează CDC.

Clostridium perfringens, simptome

Cei mai mulți oameni cu infectați cu Clostridium perfringens au diaree și crampe stomacale, dar nu și vărsături. Simptomele încep de obicei la 6 până la 24 de ore după ingerarea bacteriilor. Simptomele pot începe brusc și, de obicei, durează mai puțin de 24 de ore. Persoanele cu diaree ar trebui să bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea.

Dacă credeți că dumneavoastră sau cineva cunoscut v-ați îmbolnăvit din cauza unor alimente, chiar dacă nu știți ce alimente au fost, este necesar să vă adresați medicilor. Raportarea unei boli poate ajuta oficialii din domeniul sănătății publice să identifice un focar de boală alimentară și să-i împiedice pe alții să se îmbolnăvească.

Rareori acești pacienți se vor prezenta cu sepsis abdominal care se poate manifesta cu hipotensiune arterială, tahicardie și homeostazie termică anormală. În plus față de instabilitatea hemodinamică, vor exista probabil semne de distensie abdominală cu sensibilitate, un abdomen hipertipanic rigid și starea mentală modificată. Aceste semne indică o urgență medicală și chirurgicală, arată National Library of Medicine.

Vezi și: Durerile articulare, la ce să fii atent. Semnele care ar trebui să te trimită la medic

Clostridium perfringens, tratament

Intoxicația alimentară cu Clostridium perfringens este diagnosticată atunci când un test de laborator detectează bacteriile sau toxina din eșantionul scaunului unui pacient. Dar majoritatea persoanelor cu intoxicații alimentare cu Clostridium perfringens nu primesc un diagnostic. Acest lucru este din cauza faptului că laboratoarele clinice nu testează în mod obișnuit pentru Clostridium perfringens, iar laboratoarele de sănătate publică testează de obicei pentru aceasta numai atunci când este cauza suspectată a unui focar.

Majoritatea oamenilor se recuperează după intoxicații alimentare cu Clostridium perfringens  fără antibiotice. Beți lichide suplimentare, atâta timp cât diareea durează pentru a preveni deshidratarea.

Deoarece majoritatea bolii diareice acute asociate cu Clostridium perfringens se autolimitează, este necesară doar o îngrijire de susținere pentru a menține o stare euvolemică. Antibioticele nu sunt, în general, indicate.

Excepția este sepsisul clostridial, care este o urgență medicală. Sepsisul clostridial se prezintă adesea în șoc septic cu o posibilă hemoliză intravasculară datorită distrugerii mediate de CPA a celulelor roșii din sânge, mai notează National Library of Medicine.

În această situație, tratamentul antibiotic precoce cu penicilină G și clindamicină, tetraciclină sau metronidazol în combinație cu debridarea chirurgicală a țesutului necrotic poate ajuta la prevenirea morții.  

Vezi și: Perfuzia: ce este, când se pune: Pacienții se supără că medicul nu le pune perfuzie. Dacă nu ai nevoie, foarte bine! Nu-i de glumit cu infecțiile intraspitalicești

Clostridium perfringens, prevenție

- Gătiți mâncarea la o temperatură sigură pentru a ucide germenii. Utilizați un termometru alimentar pentru a verifica, în special păsările întregi de curte și fripturile de carne.

- Păstrați mâncarea gătită la 60°C sau mai fierbinte sau 4°C sau mai rece dacă nu va fi servită și mâncată în curând.

- Puneți resturile la frigider la 4°C sau mai rece în decurs de 2 ore după gătirea alimentelor sau îndepărtarea acesteia dintr-un aparat care îl menține la o temperatură sigură.

Vezi și: Cum să scapi de părul grizonat fără vopsea. Ai nevoie de apă și resturile unui aliment și firele albe dispar

Alertă pe Dunăre

Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a constatat o fluctuaţie a valorilor înregistrate pentru bacteria Clostridium Perfringens în apa brută captată din Dunăre, la Stația de Tratare Apă Potabilă Gropeni. Prefectul judeţului Brăila, Iulian Timofei, a convocat o şedinţă cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gărzii de Mediu, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila şi Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dunărea Brăila. În urma întâlnirilor și a analizelor s-a constatat că apa este în parametrii optimi.

”Recomandarea specialiștilor este ca, în cazul în care o persoană manifestă totuși simptomatologie specifică (scaune diareice frecvente și dureri abdominale) să se prezinte la medicul de familie. În cazul în care starea acestuia se agravează, iar medicul de familie nu este disponibil, să apeleze la numărul de Urgențe 112, ori să se prezinte la Ambulatoriul celei mai apropiate unități spitalicești.

În urma consultului făcut de către medic și a eventualului diagnostic privind infectarea cu ”Clostridium Perfringens” se va urma tratamentul prescris. Cu privire la consumul de pește din fluviu, ori de vânat din vecinătatea cursului de apă, specialiștii au precizat că nu există nici un pericol atâta vreme cât carnea respectivă este preparată termic”, arată Instituția Prefectului - Județul Brăila.

Reprezentanții Apă Canal Galați arată că în această perioadă este normal ca valorile indicatorilor microbiologici să fluctueze.

”În perioadele cu precipitații, îngheț /dezgheț, asociat cu cresterea /scăderea debitelor pe Dunăre, cresc valorile indicatorilor microbiologici din apa brută din Dunăre. APA CANAL Galați monitorizează permanent toți indicatorii microbiologici la iesirea din statia de tratare, parametrii microbiologici indicând valoarea „0”, în urma tratării fizice și chimice (preclorinare, coagulare, floculare, decantare, filtrare, dezinfecție-clorinare finală)”, arată Apă Canal Galați, pe pagina de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel