Pfizer: PAXLOVID, tratamentul oral anti-COVID-19 este eficient și împotriva Omicron. Rezultate dn 3 studii efectuate in vitro

Dana Lascu |
Data publicării:
PAXLOVID, medicamentul produs de Pfizer. Foto: Pfizer / NBC News
PAXLOVID, medicamentul produs de Pfizer. Foto: Pfizer / NBC News

Pfizer a anunțat, astăzi, rezultatele a trei studii care demonstrează că eficacitatea, in vitro, a Nirmatrelvirului, inhibitorul principal activ de protează (Mpro) din tratamentul PAXLOVID, care se administrează odată cu Ritonavir, este menținută împotriva variantei OMICRON de coronavirus. 

Luate împreună, cele două medicamente care compun tratamentul PAXLOVID, mențin, in vitro, concentrațiile plasmatice de multe ori mai mari decât cantitatea necesară pentru a preveni replicarea Omicron în celule, a anunțat Pfizer, într-un comunicat (link direct sursa informației). 

„Am proiectat în mod special PAXLOVID pentru a-și menține activitatea asupra coronavirusurilor, precum și a variantelor actuale de îngrijorare, cu mutații predominante ale proteinelor în vârf (spike, n.r.). În urma constatărilor clinice – care arată că PAXLOVID a redus riscul de spitalizare sau deces cu aproape 90% în comparație cu placebo pentru pacienții cu risc ridicat atunci când sunt tratați în decurs de cinci zile de la debutul simptomelor – suntem încurajați de aceste constatări inițiale, din studii de laborator”, a spus dr Mikael Dolsten, Chief Scientific Officer și Președinte, Worldwide Research, Development and Medical al Pfizer.

„Aceste date sugerează că terapia noastră orală pentru COVID-19 poate fi un instrument important și eficient în lupta noastră continuă împotriva acestui virus devastator și a variantelor actuale de îngrijorare, inclusiv Omicronul care este extrem de transmisibil. Vom continua să monitorizăm activitatea tratamentului în medii reale și vom crede că aceste constatări in vitro vor continua să fie validate”, a mai spus acesta.

În primul dintre aceste studii realizate in vitro de către specialiștii Pfizer, nirmatrelvirul a fost testat împotriva Mpro – o enzimă pe care coronavirusul SARS CoV-2 trebuie să o reproducă – din mai multe variante de îngrijorare ale acestuia, inclusiv Omicron, într-un test biochimic. Rezultatele au arătat, în toate cazurile, că nirmatrelvirul este un inhibitor puternic al țintei sale, se precizează în comunicat. 

Eficent contra tuturor variantelor îngrijorătoare

Aceste rezultate, împreună cu o structură cristalină care demonstrează modul în care nirmatrelvir se leagă de varianta Omicron, au fost publicate deocamdată pe platforma online de preprint bioRxiv.

Un al doilea studiu, realizat in vitro de specialiști Pfizer, a confirmat efectul antiviral robust al tratamentului Paxlovid contra variantelor precedente Alpha, Beta, Gamma, Delta, Lambda și Mu, dar și asupra Omicron. Rezultatele sale au fost publicate de bioRxiv și urmând a fi analizate de experți independenți.

Cel de-al treilea studiu de laborator, realizat de Centrul Icahn de la Școala de Medicină Mount Sinai împreună cu Pfizer, a determinat, de asemenea, eficienţa tratamentului cu Paxlovid împotriva variantelor anterioare de coronavirus (Alpha, Beta, Delta), dar și asupra Omicron, și rezultatele acestuia fiind publicate de bioRxiv și urmând a fi analizate de experți independenți. Aceste constatări sunt în concordanță cu datele puse la dispoziția publicului la 28 decembrie 2021 de Institutul Rega de la KU Leuven din Belgia prin intermediul bioRxiv, și confirmă constatările Pfizer că nirmatrelvir este singurul medicament administrabil oral, autorizat/aprobat care, până în prezent, s-a dovedit a avea activitate nanomolară in vitro scăzută împotriva Omicron.

„Omicron se dovedește a fi o variantă formidabilă și foarte transmisibilă a unui virus deja dăunător”, a subliniat Kris White, profesor asistent la Departamentul de Microbiologie de la Icahn Mount Sinai. „Suntem încurajați să vedem date timpurii care arată că acest tratament oral menține o activitate antivirală robustă in vitro împotriva acestuia, precum și a altor variante de îngrijorare.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel