Pierderea vederii ar putea fi reversibilă: cum este posibil

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Tratament ochi
Tratament ochi

Pierderea vederii ar putea fi reversibilă, după ultima descoperire a cercetătorilor din Oklahoma. Ei vizează  o terapie pentru retinopatia specifică nou-născuților prematuri sau diabeticilor.

O descoperire a Fundației de Cercetare Medicală din Oklahoma (OMRF) ar putea fi primul pas spre o terapie ce ar putea face reversibil fenomenul de pierdere a vederii întâlnite frecvent la sugarii născuți prematur sau la diabetici. 

În studiul a apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences, oamenii de știință de la OMRF au identificat un compus care ar putea fi baza unor terapii pentru o serie de boli oculare care includ retinopatia prematură și retinopatia diabetică.
Courtney Griffin, autorul principal al studiului, spune că este posibil chiar și pacienții cu progresie avansată a bolii să poată vedea o regresie a bolii

Mai multe tulburări oculare apar atunci când vasele de sânge cresc fără control în retină, țesutul care acoperă partea din spate a ochiului. În aceste forme de retinopatie, o rețea de vase blochează lumina să ajungă la retină, așa cum vedem. Creșterea excesivă cauzează probleme de vedere care pot avansa la orbire totală.

Posibilă terapie pentru retinopatie

Retinopatia la copiii prematuri - legată de nivelurile ridicate de oxigen din incubatoare, care întrerupe dezvoltarea normală a vaselor în ochi - se rezolvă adesea în mod natural, în timp. Dar nu întotdeauna. În aceste cazuri și în bolile adulților, cum ar fi retinopatia diabetică, deteriorarea vederii poate fi ireversibilă.
Griffin și dr. Chris Schafer studiază dezvoltarea vaselor de sânge. Schafer, un cercetător postdoctoral, a crezut că ar putea exista indicii pentru subțierea acestui încurcătură de vase dacă ar analiza un set diferit de vase care regresează în mod natural și dispar în studiile făcute la șoareci, la scurt timp după naștere.
Când au studiat șoarecii nou-născuți, cercetătorii de la OMRF au descoperit că nivelurile unei clase specifice de proteine ​​celulare s-au prăbușit, deoarece șoarecii au experimentat pierderea normală a vaselor de sânge în ochi.
Dr. Schafer a facut ipoteza ca aceste proteine ​​celulare ar putea fi un important „off switch” (întrerupător) pentru a elimina aceste vase într-un model neonatal, a spus Griffin. „Acesta este un nou mod de abordare a acestor boli. Metodele actuale - intervenții chirurgicale invazive sau injecții pe tot parcursul vieții în ochi - împiedică doar boala să avanseze și au adesea complicații grave.”

Schafer a identificat un compus experimental care dezactivează proteinele. I-a permis să acționeze „comutatorul” și să testeze ideea.
„Am vrut să păcălim vasele de sânge ale șoarecilor bolnavi să creadă că ar trebui să regreseze și să moară în mod natural”, a spus Schafer. „Se pare că asta s-a întâmplat”.
Chiar mai încurajator, a spus Griffin, compusul a afectat doar vasele de sânge anormale cu flux lent de sânge. Vasele normale, necesare pentru un ochi sănătos, au fost ferite.
Constatările deschid calea către noi terapii adaptate pentru a inversa pierderea vederii. Poate avea implicații și în reducerea tumorilor, care conțin vase de sânge anormale în alte părți ale corpului.
„Am arătat că, odată ce aceste vase anormale s-au format în ochiul tânăr, acestea sunt susceptibile de a fi tratate”, a spus Griffin. Echipa de cercetare va studia acum compusul în modele de boli oculare la adulți, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel