Pintea despre gărzile medicilor: Cum pot fi făcute vechime în muncă și la ce salariu se va raporta plata lor

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Medic
Medic

Gărzile medicilor ar trebui să fie asimilate vechimii în muncă este de părere ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Dar, a arătat ministrul, cât se plătește pentru orele de gardă e o altă poveste. Ea a răspuns unei întrebări în cadrul unui interviu acordat în EXCLUSIVITATE DC News și DC Medical.

Includerea gărzilor incluse în vechimea în muncă este un deziderat mai vechi al medicilor, motiv pentru care medicii care fac gărzi au făcut o petiție,  semnată deja de 4.400 dintre ei, care a fost înaintată Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a explicat, EXCLUSIV la DC News și DC Medical, că este de aceeași părere cu medicii, dar ea a spus și cum ar putea fi rezolvată din punct de vedere legislativ această situație. Ea a exprimat o părere personală, dar care „poate fi și punctul de vedere oficial al Ministerului Sănătății.”

„Atâta vreme cât există un contract de muncă, două, trei, se plătesc impozite și taxe la bugetul statului după toate sumele încasate din contracte, corect ar fi să fie considerate vechime în muncă. Există însă niște reglementări, inclusiv la nivelul Europei, care pun în discuție aceste aspecte. Dar aici aș fi de partea medicilor”, a precizat Sorina Pintea, subliniind că este de acord ca gărzile să fie incluse în vechimea în muncă.

Cât privește tariful la care sunt decontate aceste ore de gardă, sumele cu care sunt plătiți medicii pentru orele de gardă pe care le fac, Sorina Pintea a spus că fiind vorba de un alt contract, raportarea se poate face la orice an, nu e nicio obligație să fie la cel actual.

„Practic, contractul de gardă este unul separat. Putem să ne raportăm la salariul din 1 ianaurie 2016, 2017 sau 2018, fiind un contract separat. Contractul de muncă, cu salariul majorat de la 1 martie 2018 este alt contract. Deci, din punctul meu de vedere, cele două contracte nu se condiționează unul pe celălalt. Sigur, corect ar fi să ne raportăm a ce avem acum în plată, nu la 1 ianuarie 2018. Dar nu este obligatoriu. Obligația mea este să stabilesc un tarif orar pe care să-l raportez la un salariu. Dar fiind două contracte separate, nu există obligativitate”, a menționat ministrul Sănătății.

Ea a mai arătat că Ministerul Sănătății nu are capacitatea de a rezolva această problemă. „Nu este rezolvabilă prin Ordin de ministru. Ministerul Muncii sau Parlamentul ar trebui să promoveze un act normativ și Ministerul Sănătății să-și spună părerea”, a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel