Planta benefică pentru vertij. Acționează și asupra tensiunii arteriale. Ce contraindicații are

Sonia Baciu |
Data publicării:
planta benefica pentru vertij. FOTO: Freepik @yanalya
planta benefica pentru vertij. FOTO: Freepik @yanalya

Planta are un gust specific și este utilizată și în gastronomie. La ce trebuie să fiți atenți înainte de a consuma.

Ghimbirul este o plantă aromată, din zona Asiei, Africii și a Caraibelor, utilizată atât în gastronomie, cât și în scopuri medicale. În scop terapeutic, preparatele din ghimbir se foloseau ca stomatic, dar și în tratamentul unor viroze respiratorii, potrivit lucrării Plante medicinale de la A la Z.

Ghimbir, informații nutritive

Rădăcina de ghimbir nu are colesterol, dar este o bună sursă de fibre, cu vitamine din complexul B-urilor, dar și o multitudine de minerale.

100 de grame de ghimbir conțin:

- calorii 80

- carbohidrați 13,5% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- proteine 3%

- fibre 5%

- folați 3%

- vitamina B3 (niacină) 4,5%

- vitamina B5 (acid pantotenic) 4%

- vitamina B6 (piridoxină) 12%

- vitamina C 8%

- vitamina E 1,5%

- sodiu 1%

- potasiu 9%

- calciu (1,6%), cupru (25%), fier (7,5%), magneziu (11%), mangan (10%), fosfor (5%), zinc (3%), potrivit Nutrition&You.

Prin conținutul de vitamine și minerale, ghimbirul este plin de antioxidanți care protejează celulele împotriva îmbătrânirii și previn bolile.

2. -imagine fara descriere- (ghimbir_40002200.jpg)

Ghimbir. FOTO: Freepik

Ghimbir, beneficii pentru sănătate

Ghimbirul este un tratament popular comun pentru stomac deranjat și greață. De asemenea poate să ajute digestia și fluxul de salivă. Studiile au arătat că administarea de ghimbir ar puteaușura greața și vărsăturile la unele femei însărcinate, însă acestea trebuie să fie atente. În cantități prea mari, ghimbirul poate crește riscul de avort spontan susțin unii experți.

Ghimbirul este potrivit și pentru combaterea stării de greață cauzată de vertij, dar și de răul de mișcare, operații sau chimioterapie.

Ghimbirul poate să ajute lal diminuarea durerilor din perioada menstruației. Înr-un studiu, mai mult de 60% dintre femei au simțit că ghimbirul le-a ajutat în acest sens, notează WebMD.

De altfel există dovezi solide că ghimbirul poate ușura durerile cauzate de osteoartrită. De asemenea, poate ajuta cu:

- artrita reumatoidă

- dureri musculare și articulare

- dureri de cap, însă pentru acestea mai este nevoie de o serie de cercetări în acest sens, menționează sursa citată.

În studii de laborator, pe animale, s-a constatat că ghimbirul poate să:

- reducă umflarea

- scadă glicemia

- reducă nivelul colesterolului

- să protejeze împotriva bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer

- să prevină coagularea sângelui.

Totodarăm există dovezi clinice care au arătat cp ghimbirul poate ajuta la scăderea zahărului din sânge, precum și a tensiunii arteriale, cele două fiind factori de risc pentru bolile metabolice și cele cardiovasculare.

Ghimbirul, contraindicații

Consumat în doze mici, ghimbirul ae puține efecte secundare, însă la dozele mari, adică mai mult de 5 grame pe zi, riscul de a avea efecte secundare este mai crescut. Ghimbirul poate crește riscul de sângerare, dar și de apariție a erupțiilor cutanate.

Mâncatul sau băutul ghimbirului poate provoca:

- gaze

- arsuri la stomac

- iritatea gurii.

În ceea ce privește intreferența dintre consumul de ghimbir și vreun tratament medicamentos, trebuie acordată o atenție deosebită, chiar și evitarea consumului de ghimbir, în cazul în care luați anticoagulante, medicamente pentru diabet și hipertensiune arterială.

Ghimbirul, modalități de consum

cea mai comună metodă de a consuma ghimbirul este sub formă de ceai. Ghimbirul se poate adăuga ca și aromant în băuturile răcoritoare sau în ceaiul chai. Sub formă de suplimente se găsește în capsule, dropsuri sau acadele.

Ce se întâmplă dacă mănânci ghimbir CRUD. Beneficii uluitoare și neștiute pentru sănătate

Ghimbirul conține gingerol, o substanță bioactivă care ajută la reducerea simptomelor precum greață și vărsături. Această substanță ajută și la reducerea articulațiilor umflate. Ghimbirul mai conține o substanță cu efect analgezic care ajută și împotriva cancerului și a bolilor de inimă. Zingiberenul din ghimbir este deosebit de bun pentru digestie.

Ce se întâmplă dacă mănânci ghimbir crud

Consumul zilnic de ghimbir are multe beneficii pentru sănătate, fiind folosit de mii de ani în medicina tradițională în tot felul de afecțiuni, în scop preventiv, pentru digestie și stimularea proceselor de apărare ale corpului. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Condimentele care scad tensiunea. Fecioru: O linguriță, de două ori pe zi. Asta e tot

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel