Plapumă sau pătură, diferențe. Care este mai potrivită pentru nopțile reci. Cu ce ar trebui să te acoperi

Monika Baciu |
Data publicării:
plapuma sau patura - FOTO: Freepik
plapuma sau patura - FOTO: Freepik

Plapumă sau pătură. Care este mai potrivită pentru un somn odihnitor și călduros în nopțile reci.

Plapumă sau pătură. Ce ar trebui să alegi în nopțile de iarnă reci pentru a avea parte de un somn odihnitor. Confortul este esențial pentru a obține un somn bun, așa că îți dorești ca totul în patul tău să promoveze relaxarea completă. Atunci când încercați să decideți între o plapumă sau o pătură, este important să țineți cont de diferențele dintre acestea.

Plapuma, mai potrivită pentru căldură

În general, o plapumă este mai călduroasă decât o pătură, deoarece umplutura să conține materiale mai groase. În schimb, o pătură este realizată doar dintr-un singur strat. Deci, cea mai semnificativă diferență între plapumă și pătură este stratificarea.

Deoarece păturile sunt cu un singur strat, ele sunt utilizate în principal în timpul sezoanelor mai calde. Pe de altă parte, plăpumile au cel puțin două straturi de pânză cu țesături izolatoare care oferă mai multă căldură și confort, mai ales în perioadele mai reci. În plus, plăpumile pot servi ca învelitori de pat în timpul iernii. Desigur, vârsta, clima și condițiile medicale vă pot afecta alegerea finală, potrivit Rethority.

Vezi și: Mirosul corpului, semnalul pe care îl transmite corpul. Ce boli poți avea și ce înseamnă dacă miroși a ceapă, sulf sau acru

Plapumă sau pătură, detalii

Să săpăm mai adânc în subiect, astfel încât să puteți lua o decizie în cunoștință de cauză.

Ce este o plapumă

Plapuma este un tip de pătură groasă, pufoasă, matlasată, care este de obicei umplută cu fibre naturale, inclusiv blană, lână, mătase și pene. De asemenea, este matlasată pentru a ajuta la menținerea umpluturii în loc. Este ideală pentru a oferi căldură și protecție în timpul anotimpurilor mai reci. De obicei, ratingul de căldură sau puterea de umplere sunt listate pe etichetă produsului. Acesta variază de obicei de la 200-1000.

Un rating de căldură sub 400 este considerat așternut de vară. În timp ce un rating de căldură de 800 și mai sus înseamnă că este destinat pentru zonele mai reci. Sunt mai scumpe, dar foarte durabile. Iată câteva dintre avantajele și dezavantajele utilizării unei plăpumi.

Vezi și: TILT, testul pentru determinarea tensiunii. Ce înseamnă dacă amețești când te ridici

Plapuma, argumente pro

Cele mai multe plăpumi vin cu cearșafuri de pat potrivite și fețe de pernă pentru a face designul patului uniform și la modă. Spălarea frecventă a plăpumilor nu este necesară în comparație cu păturile.

Plapuma, argumete contra

- Dacă aveți o plapumă, aranjarea patului este o activitate mai consumatoare de timp.

- Odată ce umplutura se aplatizează, trebuie să căutați un înlocuitor.

- Majoritatea plăpumilor nu pot fi spălate în mașina de spălat. În schimb, au nevoie de curățare uscată, ceea ce poate fi o bătaie de cap.

Dacă nu doriți să vă spălați prea des plăpumile, utilizați fețe de plapumă.

Vezi și: Cum să slăbești mâncând. Mihaela Bilic vine cu cinci recomandări: Mestecați, nu beți cu paiul!

Ce este pătura

O pătură este o bucată moale de pânză care oferă căldură atunci când vă aflați în pat sau pe canapea. De obicei este fabricată din bumbac sau lână. Cuvântul "pătură" este derivat din cuvântul francez "blanc", care înseamnă alb, deoarece au fost făcute din lână albă în trecut.

Puteți folosi o pătură ca înlocuitor pentru o plapumă ușoară, dar nu are aceeași capacitate de izolare ca un o plapumă. Iată câteva dintre avantajele și dezavantajele utilizării unei pături:

Pătura, argumente pro

Materialele folosite pentru a face o pătură sunt durabile, cum ar fi bumbacul, lâna și lâna. Păturile sunt foarte confortabile. Puteți găsi pături în mai multe culori și modele. Aşadar, nu îţi va fi greu să găseşti o pătură care să se potrivească dormitorului tău.

Deoarece păturile sunt ușoare, ele sunt ușor de curățat. Doar aruncă-le în mașina de spălat și respectă indicațiile de temperatură de spălare.

Păturile, argumente contra

Păturile din lână sunt scumpe.

Vezi și: Ftalații, chimicalele imposibil de evitat. Cum îi consumăm în fiecare zi

Tipuri de pături

Tipul de pătură este un aspect esențial, deoarece afectează calitatea somnului. Dintre toate tipurile de pături, cașmirul este cea mai confortabilă și luxoasă țesătură pentru somn. Este foarte moale, cald și durabil.

Plapuma sau pătura, diferențe

Pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine diferențele dintre plapumă și pătură, iată câțiva dintre factorii de luat în considerare:

Plapuma este un așternut gros cu umplutură de izolație. O pătură are un singur strat de țesătură și are de obicei formă dreptunghiulară. Este realizată din diferite tipuri de material, lâna fiind cea mai populară.

Căldură

Un alt aspect important este căldura pe care o oferă o plapumă sau o pătură. Deoarece o plapumă este realizată din materiale sintetice și are cel puțin două straturi de țesătură, oferă mai multă căldură decât o pătură. De asemenea, are un strat de izolație în plus față de cele două straturi de țesătură.

Cu toate acestea, o pătură electrică poate oferi mai multă căldură în timpul iernii. Dezavantajul este doar că folosește energie electrică și vine cu propriul set de riscuri.

Vezi și: A crezut că are hemoroizi, dar era cancer colorectal în stadiul IV. Pacient, lecție pentru toți: Aveam metastaze în plămâni. Întotdeauna voi avea cancer, dar trăiesc viața la maxim

Depozitare

Când vine vorba de depozitare, plăpumile sunt dificil de depozitat din cauza straturilor lor groase. Păturile sunt ușoare și subțiri, astfel încât acestea sunt foarte ușor de păstrat în dulap.

Alergii

Același material care face ca plăpumile să fie moi, pufoase și calde captează praful și oferă acarienilor de praf un loc pentru a prospera. Deci, dacă aveți alergii, vă puteți confrunta cu tuse sau strănut atunci când utilizați plapuma.

Întreținere

Îngrijirea și întreținerea corespunzătoare a plăpumilor și păturilor sunt necesare pentru longevitatea lor. Aşadar, înainte de a le spăla, asigură-te că citeşti etichetele pentru instrucţiuni. De obicei, plăpumile au nevoie de curățare uscată sau de spălare blândă pentru a proteja umplutură. Deoarece păturile sunt realizate din țesături robuste, ele pot fi aruncate cu ușurință în mașina de spălat, cum ar fi hainele obișnuite.

Cu toate acestea, trebuie să vă uitați în continuare pe etichetă pentru a verifica dacă produsul are nevoie de o spălare atentă, în funcție de materialul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel