Porți mască dacă faci rinoplastie? Dr Cristian Nițescu explică

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Masca
Masca

Dr Cristian Nițescu, medic primar chirurgie estetică, spune că persoanele care vor să facă acum rinoplastie trebuie să știe din start câteva lucruri importante. 

În timpul stării de urgență operațiile estetice, ca multe alte proceduri medicale, nu s-au putut efectua. Și consultațiile au fost amânate timp de două luni, dar între timp s-au reluat.  Dr Cristian Nițescu, medic primar chirurgie estetică, spune că dacă se iau anumite măsuri de protecție, teoretic orice fel de intervenție poate fi acum făcută. În cazul rinoplastiei, însă, intervine o problemă: dacă te operezi la nas și ești bandajat, mai trebuie să porți și mască? 

„Există unele temeri, ca de exemplu, dacă îți faci rinoplastie, pe lângă pansamentul pe care îl ai, trebuie să porți și o mască. Într-adevăr, dacă ești în spații închise sau acolo unde legea este absolut indubitabilă, trebuie să porți și o mască. Însă, acest lucru se întâmplă extrem de rar, pentru că, în momentul în care ești operat la nas și ai un pansament, recomandarea este să urmezi perioada de recuperare acasă. Deci nu te urci în autobuz și nu te duci în spații închise să faci cumpărături și, în afară de casa în care locuiești, nu prea stai în spații închise. Acasă este clar că nu este nevoie să porți suplimentar o mască pe lângă pansamentul, atela și meșele care se pun, pentru a acoperi nasul operat. Deci, în cazul pacientului operat la nas, inconvenientul de a pune o mască peste nas, în aceste zile de pandemie, este minim și poate să dureze câteva minute, în cel mai nefericit caz”, a explicat Dr Cristian Nițescu.

Dar cum decurge o consultație pentru rinoplastie, dat fiind faptul că bura și nasul sunt principalele porți de intrare, dar și de ieșire, ale noului coronavirus în sau din organism. 

„În momentul în care consulți un pacient pentru rinoplastie, îi soliciți acestuia să își dea masca jos, pentru câteva minute, iar tu, ca și medic, rămâi cu masca pe față. În această perioadă, de câteva minute, pacientului i se recomandă să nu vorbească, timp în care nasul este examinat. Ulterior, discuția despre dorințele lui și desfășurarea operației de rinoplastie se poartă „mască la mască”. (...) Nu știe nimeni, cu atât mai puțin noi, cât va dura această pandemie; unii spun că anul viitor se va termina, alții spun că va dura mai mult. Părerea mea este că, la un moment dat, va fi o oarecare normalitate, pentru că vom învăța să trăim cu virusul. Toate rigorile impuse în vremea pandemiei, mă refer la cele în cazul operațiilor estetice, vor deveni cunoscute și implementate de toți medicii. Va fi un lucru foarte clar şi bine împământenit, cel puțin în această perioadă care nu știm cât va dura”, a punctat dr Cristian Nițescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel