Premieră medicală la SUUMC: procedură minim invazivă, pentru eliminarea uni risc major

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Premieră medicală la SUUMC
Premieră medicală la SUUMC

Prima embolizare a unui anevrism cerebral cu stent deviator de flux, aplicată în sistemul medico-militar. Pocdura minim invazivă este nouă și a fost folosită pentru eliminarea riscului major pe care îl reprezintă anevrismul.

O echipa medicală multidisciplinară a colaborat pentru realizarea primei intervenții de embolizare a unui anevrism cerebral cu stent deviator de flux, făcută în sistemul medico-militar românesc.

Intervenția a fost singura șansă la o viață normală pentru o pacientă în vârstă de 60 de ani. Femeia suferea de un anevrism de arteră carotidă internă localizat intracerebral, un tip de anevrism ce reprezintă aproximativ 4% din incidenţa anevrismelor cerebrale, în special prin mărimea lui și diametrul coletului de intare.

Anevrismul cerebral este o dilatație de natură patologică a unui vas arterial, care este predispus, oricând, la ruptură. Acest eveniment medical (ruptura anevrismului) este fatal, în 50% din cazuri, înainte ca pacientul să se poată prezenta la spital. Consecința rupturii anevrismului cerebral este hemoragia subarahnoidiană – complicaţie care poate cauza decesul sau comorbidități grave.

Ruptura anevrismului este de obicei brutală, fără semne prevestitoare.

Embolizarea este o procedură de tip minim invaziv, realizată prin tehnici endovasculare care, astfel, prezintă o serie de avantaje pentru pacienţi: este rapidă, cu disconfort minim, duratele de spitalizare şi recuperare sunt scurte (1-2 zile), iar durerea postoperatorie este absentă.

„Tehnica aleasă pentru tratamentul pacientei noastre a fost singura soluție viabilă din punctul nostru de vedere, aceasta constând în implantarea, peste coletul anevrismal, a unui stent deviator de flux sangvin.

Postoperator pacienta nu prezintă niciun semn de deficit motor sau senzitiv, este conștiență, cooperantă și orientată temporo-spațial”, se arată în materialul prezentat pe pagina de socializare a Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

 

Materialul video a fost realziat de col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel