Premierul Orban: vaccinarea anti-COVID nu va fi obligatorie

Adisa Codruț |
Data publicării:
Vaccin   FOTO: pixabay
Vaccin FOTO: pixabay

Premierul Ludovic Orban a declarat luni, 23 noiembrie, că autoritățile nu pot obliga pe nimeni să se vaccineze împotriva infecției COVID.

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat, luni, că vaccinarea anti-COVID nu va fi obligatorie, iar strategia de imunizare va fi prezentată săptămâna aceasta. "Autorităţile nu pot să oblige pe cineva să se vaccineze, noi putem să le arătăm toate avantajele vaccinării, să încercăm să îi convingem să se vaccineze, dar nu putem obliga pe cineva să se vaccineze. Sigur că vaccinarea este cea mai bună soluţie de a nu contracta această boală. O campanie reuşită de vaccinare este cea care poate să ne conducă la revenirea la normalitate, într-un orizont de timp rezonabil. Eu zic că suntem aproape. Se vede deja, ştiţi vorba aceea, luminiţa de la capătul tunelului", a afirmat Orban, la sediul PNL.

Potrivit prim-ministrului, se pregăteşte şi o campanie privind avantajele vaccinării. "În strategia de vaccinare, pe primul plan vor fi cei care luptă în prima linie din sistemul de sănătate publică, ulterior persoanele vulnerabile, în vârstă, care au alte boli, care riscă să dezvolte forme severe, ulterior (...) cei care lucrează în (...) domenii esenţiale, critice - energie, furnizare de servicii de utilitate publică, cei care asigură, de fapt, continuitatea acestor servicii publice extrem de importante", a explicat premierul.

Ludovic Orban a reiterat că distribuţia vaccinurilor contractate de Comisia Europeană se face către ţările UE proporţional cu populaţia. "În funcţie de cantităţi şi de ritmul în care aceste cantităţi contractate sunt produse şi sunt distribuite în Europa, noi vom avea anumite cantităţi şi, în funcţie de aceste cantităţi pe care le vom avea, vom asigura, în baza strategiei de vaccinare, vaccinarea persoanelor în baza priorităţilor care sunt stabilite. Nu pot să vă dau cifre în momentul de faţă. Avem veşti bune. E clar că avem veşti bune. Practic, suntem aproape siguri că există vaccinul, vaccin cu eficienţă mare. Ce este important pentru noi este să ne pregătim să derulăm la nivel naţional campania în cele mai bune condiţii", a susţinut premierul.

El a făcut apel la respectarea măsurilor de protecţie. 
"Ceea ce facem noi este ca într-un efort constant de la debutul pandemiei de a creşte capacitatea de tratare, de a asigura noi şi noi capacităţi de tratare, de a dota cu tot ceea ce este necesar: paturi de terapie intensivă, ventilatoare, injectomate, toate lucrurile care sunt necesare. Creşterea capacităţii de furnizare a oxigenului, care a fost o problemă foarte mare, că în foarte multe spitale a crescut exponenţial consumul de oxigen, asigurarea personalului medical. Ştiţi foarte bine că am apelat la rezidenţi, la studenţi, deja există, în baza informaţiilor pe care le avem la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, 1.400 de studenţi care vor să intre în acest sistem de voluntariat, apelăm la detaşări din secţiile care nu se ocupă cu tratarea pacienţilor cu COVID, fără să afectăm funcţionalitatea secţiilor respective. Permanent încercăm soluţii, cea mai bună soluţie este ca oamenii să respecte măsurile de protecţie. Nu mai avem mult, deja este clar că e în fază finală de avizare cel puţin un vaccin, dacă nu şi mai multe vaccinuri", a spus Orban.

El a fost întrebat de ce nu participă la şedinţa de luni convocată de preşedintele Klaus Iohannis privind strategia de vaccinare anti-COVID. "Sunt într-un program. Eu am întreprins demersurile pe care trebuia să le efectuez stabilite cu preşedintele României, adică constituirea Comitetului naţional de vaccinare, desemnarea celor care conduc campania de vaccinare. Preşedintele - cel care a instituit acest grup de lucru - este cel care este implicat în derularea unei campanii de vaccinare reuşite", a răspuns Orban, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel