Primele decese la bolnavi de variola maimuței, în afara Africii

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
primele decese. FOTO: Freepik @iherphotography
primele decese. FOTO: Freepik @iherphotography

Au fost înregistrate primele decese la pacienți cu variola maimuței, în afara Africii. Spania, una dintre țările cu cele mai multe cauzuri, are două decese.

UPDATE: O a două persoană infectată cu variola maimuţei a murit în Spania, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii, a doua zi după anunţul primului deces în ţară din cauza acestei boli, relatează AFP, citată de Agerpres.

Știre inițială: Primele decese, în afara Africii, la persoane infectate cu variola maimuței au fost anunțate vineri, la interval de câteva ore, de autoritățile din Spania și Brazilia. Nu se știe însă dacă virusul este într-adevăr cauza acestor două decese, notează Agerpres, citând AFP.

Cu cele două decese, crește la șapte numărul de decese înregistrate la nivel mondial din luna mai, primele 5 fiind raportate la țări de pe continentul african, unde boala este endemică şi a fost detectată pentru prima dată la om în 1970.

În Brazilia, un bărbat de 41 de ani, bolnav de variolă, a murit joi la Belo Horizonte (sud-est), a anunţat vineri Secretariatul de Stat pentru Sănătate din statul Minas Gerais. El era ”monitorizat în spital pentru alte afecţiuni clinice grave”, potrivit unui comunicat.

”Este important de subliniat că avea comorbidităţi grave pentru a nu provoca panică în rândul populaţiei. Mortalitatea (legată de această boală) rămâne foarte scăzută”, a declarat un responsabil din domeniul sănătăţii, care a explicat că pacientul urma un tratament pentru cancer.

În Spania, Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri primul deces al unui pacient infectat cu această boală, o premieră în Europa, fără a preciza nici cauza, nici data decesului.

Astfel, cu 4.298 de cazuri înregistrate, Spania este una dintre ţările cu cele mai multe cazuri de variola maimuţei din lume.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sâmbăta trecută variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, cel mai înalt nivel de alertă, după ce aproximativ 16.000 de cazuri (dintre care cinci mortale) au fost deja raportate în 75 de ţări, multe dintre ele în Europa, unde boala nu era endemică.

Variola maimuței, încă un caz confirmat în România. S-a ajuns la 21

Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România.

”Este vorba despre un bărbat de 51 de ani din Giurgiu. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare la domiciliu. Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 21 de pacienți”, transmite Ministerul Sănătății. Citește mai departe AICI.

Primul copil infectat cu variola maimuței. Avertismentul medicilor: Poate fi prezent în populația generală

Medicii au confirmat primul caz de variola maimuței la copii, este vorba de un băiat cu vârsta de nici 10 ani, iar avertismentul acestora este că se poate dezvolta și la copii și ”poate fi prezent în populația generală”.

Președintele Centrului de Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă a făcut anunțul, joi seară, într-o postare pe Facebook.

”A fost diagnosticat primul caz de infectare cu virusul variolei maimuței la copil - un băiat cu vârsta mai mică de 10 ani, din Olanda. Modalitățile prin care băiatul a ajuns să fie infectat nu sunt cunoscute, iar datele provenind din analiza genomică a virusului care a infectat copilul sunt diferite de cele obținute prin secvențierea altor cazuri diagnosticate în Amsterdam”, a scris Marius Geantă, citând EuroSurveillance, revista europeană privind supravegherea, epidemiologia, prevenirea și controlul bolilor infecțioase.

Potrivit EuroSurveillance, la finele lunii iunie, copilul cu vârsta mai mică de 10 ani, fără antecedente medicale relevante, s-a prezentat la Camera de Gardă pediatrică din Amsterdam. ”El a fost vaccinat conform programului național de vaccinare olandez și a avut varicelă când avea 5 ani.

Cu trei săptămâni înainte de vizită, a prezentat o durere în gât cu febră, care s-a rezolvat spontan în ziua următoare. O zi mai târziu, a călătorit în Turcia pentru o vacanță de o săptămână.

După ce s-a întors, a observat două mici leziuni rotunde ale pielii pe maxilarul inferior și pe obrazul stâng”, au transmis medicii.

Avertismentul medicilor privind variola maimuței

Din păcate medicii nu au identificat nicio sursă plauzibilă în ceea ce privește transmiterea în cazul copilului, fapt ce îi determină să rămână cu ”o întrebare deschisă”, în contextul în care în ”focarul actual, calea predominantă de transmitere este legată de activitatea sexuală în comunitatea bărbaților care fac sex cu bărbați”, mai spun medicii.

Astfel, prin descrierea acestui caz, ”dorim să sensibilizăm clinicienii cu privire la faptul că variola maimuței se poate dezvolta la copii și poate fi prezent în populația generală.

Sfătuim efectuarea promptă a testelor de diagnosticare în cazul unor simptome clinice potențial legate de variola maimuței pentru a preveni o potențială transmitere nedetectată în comunitate”, au transmis medicii, subliniind necesitatea vaccinării contacților cu risc ridicat pentru a preveni boala, dar și transmiterea succesivă. Citește mai departe AICI.

Vezi și: OMS: Variola maimuței, urgență sanitară globală. Peste 16.000 de cazuri au fost confirmate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel