Primul copil infectat cu variola maimuței. Avertismentul medicilor: Poate fi prezent în populația generală

Sonia Baciu |
Data publicării:
primul copil infectat cu variola maimutei. FOTO Freepik @ marinademidiuk
primul copil infectat cu variola maimutei. FOTO Freepik @ marinademidiuk

A fost confirmat primul caz de variola maimuței la copii.

Medicii au confirmat primul caz de variola maimuței la copii, este vorba de un băiat cu vârsta de nici 10 ani, iar avertismentul acestora este că se poate dezvolta și la copii și ”poate fi prezent în populația generală”.

Președintele Centrului de Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă a făcut anunțul, joi seară, într-o postare pe Facebook.

”A fost diagnosticat primul caz de infectare cu virusul variolei maimuței la copil - un băiat cu vârsta mai mică de 10 ani, din Olanda. Modalitățile prin care băiatul a ajuns să fie infectat nu sunt cunoscute, iar datele provenind din analiza genomică a virusului care a infectat copilul sunt diferite de cele obținute prin secvențierea altor cazuri diagnosticate în Amsterdam”, a scris Marius Geantă, citând EuroSurveillance, revista europeană privind supravegherea, epidemiologia, prevenirea și controlul bolilor infecțioase.

Potrivit EuroSurveillance, la finele lunii iunie, copilul cu vârsta mai mică de 10 ani, fără antecendente medicale relevante, s-a prezentat la Camera de Gardă pediatrică din Amsterdam. ”El a fost vaccinat conform programului național de vaccinare olandez și a avut varicelă când avea 5 ani.

Cu trei săptămâni înainte de vizită, a prezentat o durere în gât cu febră, care s-a rezolvat spontan în ziua următoare. O zi mai târziu, a călătorit în Turcia pentru o vacanță de o săptămână.

După ce s-a întors, a observat două mici leziuni rotunde ale pielii pe maxilarul inferior și pe obrazul stâng”, au transmis medicii.

Avertismentul medicilor privind variola maimuței

Din păcate medicii nu au identificat nicio sursă plauzibilă în ceea ce privește transmiterea în cazul copilului, fapt ce îi determină să rămână cu ”o întrebare deschisă”, în contextul în care în ”focarul actual, calea predominantă de transmitere este legată de activitatea sexuală în comunitatea bărbaților care fac sex cu bărbați”, mai spun medicii.

Astfel, prin descrierea acestui caz, ”dorim să sensibilizăm clinicienii cu privire la faptul că variola maimuței se poate dezvolta la copii și poate fi prezent în populația generală.

Sfătuim efectuarea promptă a testelor de diagnosticare în cazul unor simptome clinice potențial legate de variola maimuței pentru a preveni o potențială transmitere nedetectată în comunitate”, au transmis medicii, subliniind necesitatea vaccinării contacților cu risc ridicat pentru a preveni boala, dar și transmiterea succesivă.

România, 19 cazuri confirmate

Un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România.

”Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 22 de ani din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare în spital.
Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 19 pacienți”, transmite Ministerul Sănătății.

Variola maimuței, la un pas de urgență sanitară globală. OMS, apel la acțiune URGENTĂ: Ameninţare pentru sănătate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut apel vineri la "acţiune urgentă" împotriva variolei maimuţei în Europa, în condiţiile în care cazurile s-au triplat în ultimele două săptămâni pe continent, informează AFP, citează Agerpres.

Într-un comunicat, directorul regional al organizaţiei sanitare a solicitat ţărilor europene să-şi "sporească eforturile în următoarele săptămâni şi luni pentru a preveni instalarea variolei maimuţei într-o zonă geografică mai largă". Citește mai departe AICI.

Care e diferența dintre variola maimuței, varicelă și variolă și unde apar petele. Cele două SEMNE la care să fii atent

Dr. Sandra Alexiu, președintele AMFBI, a publicat diferențele dintre variola maimuței, varicelă și variolă. Cele trei boli au simptome complet diferite și de manifestă diferit. 

De exemplu, dintre cele trei, variola maimuței este singura în care duce la umflarea gangionilor limfatici.

Variola Maimuței

Febra: 1 - 5 zile înainte de erupția cutanată

Apariția erupției cutanate: De cele mai multe ori începe de pe față, apoi se răspândește în alte zone, inclusiv în palme și tălpi. Ulterior se formează o crustă și cade. 

Ganglioni limfatici umflați: DA

Timp înainte de apariția simptomelor: 5 - 21 zile

Durata bolii: 2 - 4 săptămâni.

Mortalitate: 1 - 10% din cazuri, dar depinde de tulpină.

Care sunt simptomele variolei maimuței, citește AICI

Varicela

Febra: 1 - 2 zile înainte de erupția cutanată

Apariția erupției cutanate: Erupția cutanată iritabilă, asemănătoare unor vezicule - mai întâi pe piept, spate și față, apoi se răspândește pe tot corpul. Absentă pe palme și tălpi.

Ganglioni limfatici umflați: NU

Timp înainte de apariția simptomelor: 10 - 21 zile

Durata bolii: 4 - 7 zile

Mortalitate: cazuri rare.

Variola

Febra: 2 - 4 zile înainte de erupția cutanată

Apariția erupției cutanate: Începe cu mici pete pe limbă sau gură. Apoi apare pe față și se răspândește pe brațe sau picioare și apoi pe palme sau tălpi. Ulterior se formează o crustă și cad.

Ganglioni limfatici umflați: NU.

Timp înainte de apariția simptomelor: 7 - 19 zile

Durata bolii: până la 5 săptămâni.

Mortalitate: Până la 30% din cazuri, dar deprinde de tulpină. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Cei născuți după 1979, risc crescut să facă variola maimuței. Marinescu: Vorbim de o mortalitate mare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel