Variola maimuței, BILANȚ, 19 iulie 2022. Încă un caz confirmat

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
variola maimutei. FOTO Freepik @ stefamerpik
variola maimutei. FOTO Freepik @ stefamerpik

Un nou caz de variola maimuței. Bilanțul național a ajuns la 19.

Un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România.

”Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 22 de ani din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare în spital.
Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 19 pacienți”, transmite Ministerul Sănătății.

Variola maimuței, la un pas de urgență sanitară globală. OMS, apel la acțiune URGENTĂ: Ameninţare pentru sănătate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut apel vineri la "acţiune urgentă" împotriva variolei maimuţei în Europa, în condiţiile în care cazurile s-au triplat în ultimele două săptămâni pe continent, informează AFP, citează Agerpres.

Într-un comunicat, directorul regional al organizaţiei sanitare a solicitat ţărilor europene să-şi "sporească eforturile în următoarele săptămâni şi luni pentru a preveni instalarea variolei maimuţei într-o zonă geografică mai largă".

"O acţiune urgentă şi coordonată este imprerioasă dacă vrem să schimbăm cursul în cursa împotriva răspândirii bolii", a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge. Citește mai departe AICI.

Care e diferența dintre variola maimuței, varicelă și variolă și unde apar petele. Cele două SEMNE la care să fii atent

Dr. Sandra Alexiu, președintele AMFBI, a publicat diferențele dintre variola maimuței, varicelă și variolă. Cele trei boli au simptome complet diferite și de manifestă diferit. 

De exemplu, dintre cele trei, variola maimuței este singura în care duce la umflarea gangionilor limfatici.

Variola Maimuței

Febra: 1 - 5 zile înainte de erupția cutanată

Apariția erupției cutanate: De cele mai multe ori începe de pe față, apoi se răspândește în alte zone, inclusiv în palme și tălpi. Ulterior se formează o crustă și cade. 

Ganglioni limfatici umflați: DA

Timp înainte de apariția simptomelor: 5 - 21 zile

Durata bolii: 2 - 4 săptămâni.

Mortalitate: 1 - 10% din cazuri, dar depinde de tulpină.

Care sunt simptomele variolei maimuței, citește AICI

Varicela

Febra: 1 - 2 zile înainte de erupția cutanată

Apariția erupției cutanate: Erupția cutanată iritabilă, asemănătoare unor vezicule - mai întâi pe piept, spate și față, apoi se răspândește pe tot corpul. Absentă pe palme și tălpi.

Ganglioni limfatici umflați: NU

Timp înainte de apariția simptomelor: 10 - 21 zile

Durata bolii: 4 - 7 zile

Mortalitate: cazuri rare.

Variola

Febra: 2 - 4 zile înainte de erupția cutanată

Apariția erupției cutanate: Începe cu mici pete pe limbă sau gură. Apoi apare pe față și se răspândește pe brațe sau picioare și apoi pe palme sau tălpi. Ulterior se formează o crustă și cad.

Ganglioni limfatici umflați: NU.

Timp înainte de apariția simptomelor: 7 - 19 zile

Durata bolii: până la 5 săptămâni.

Mortalitate: Până la 30% din cazuri, dar deprinde de tulpină. Citește mai departe AICI.

Cei născuți după 1979, risc crescut să facă variola maimuței. Marinescu: Vorbim de o mortalitate mare

Potrivit medicului infecționist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului "Matei Balș" din București, persoanele născute înainte de anul 1979 sunt vaccinate împotriva variolei și au un risc mai mic de infectare cu variola maimuței.

"Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 – 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani", a declarat medicul Adrian Marinescu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

"Sunt două variante de virus atunci când vorbim de variola maimuței. Este varianta din Africa de Vest care mai blândă ca formă și înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii.

Și a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii", a mai spus directorul medical al Institutului "Matei Balș" din București.

"Din fericire, scenariul epidemiei e extrem de mic. Aș spune că e improbabilă această teorie, pentru că se transmite foarte greu și, așa cum s-a văzut peste tot în țările din Europa, și nu numai, au fost cazuri izolate și a fost de fapt un contact direct cu un caz confirmat.

Deci nu trebuie să luăm măsuri care să împiedice epidemia, că nu este cazul. Putem să luăm măsuri legate de supraveghere, pentru că e clar că altfel de cazuri ar trebui supravegheate, pentru că s-ar putea la un moment dat să apară și o formă severă.

Trebuie făcută vaccinarea care are ca primă indicație la persoana de contact direct. Adică pot să am un caz confirmat și imediat aș putea face vaccinarea pentru persoanele care sunt în contact direct, mă refer în primul rând la partener. Și acest lucru este indicat nu numai în România", a completat el.

Vezi și: Bilanț COVID-19, 18 iulie. Ministerul Sănătății a publicat datele zilei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel