Primii pacienți infectați cu coronavirus, cu luni înainte de decembrie 2019. Explicațiile experților

Dana Lascu |
Data publicării:
Coronavirus, China. Foto: printscreen Xinhua Video
Coronavirus, China. Foto: printscreen Xinhua Video

Primul caz de infecție cu coronavirus și COVID-19 a fost înregistrat oficial la Wuhan în decembrie 2019, dar specialiștii atrag atenția că de fapt este posibil să fi fost multe cazuri înainte de această dată, inclusiv în Europa!

La 1 ianuarie 2020, China alerta Organizația Mondială a Sănătății recunoscând 40 de cazuri de boală dată de un virus necunoscut, pe care le descoperise la sfârșitul lunii decembrie din 2019 în orașul Wuhan. Tot mai multe voci susțin, însă, că infecția cu noul coronavirus ar fi apărut cu câteva luni înainte de primul caz cu COVID-19 înregistrat oficial. 

Dr Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar Central din București, a explicat la Digi24 că este foarte probabil ca primul caz, cel care a marcat de fapt transferul virusului de la un animal la om, să fi fost cu luni înainte de identificarea bolii. „Este posibil ca primele cazuri să fi fost asimptomatice sau cu simptome ușoare, să fi trecut neobservate, dar să fi răspândit boala” a arătat infecționistul. 

În presa internațională au apărut deja mai multe mărturii care susțin această ipoteză. Câțiva francezi, care au participat la Jocurile militare de la Wuhan din octombrie 2019, au declarat, conform revistei Ole, că la întoarcerea în țară au avut simptome de COVID-19.

Elodie Clouvel, campioană la pentatlon, spune că ea și iubitul ei, Valentin Belaud, au fost bolnavi câteva zile după ce s-au întors de la o competiție sportivă organizată în regiunea chineză de unde a izbucnit pandemia de coronavirus.

„Am fost la Wuhan la Jocurile Mondiale Militare de la sfârșitul lunii octombrie și după aceea toți ne-am îmbolnăvit. Valentin Belaud a ratat trei zile de antrenament. Am fost și eu bolnavă. Am avut simptome pe care nu le-am avut până acum, dar nu ne-am făcut griji, pentru că nu se știa atunci", a spus ea.

Clouvel a declarat că, ulterior, când s-a întâlnit cu medicul militar al delegației franceze, acesta i-a spus că el credea că „au avut (COVID-19, n.r.) pentru că mulți dintre delegații (care au fost la Wuhan, n.r.) au fost bolnavi".

În timp ce China susține că primul caz de COVID-19 ar fi fost la sfârșitul lunii decembrie, un raport prezentat în South China Morning Post, arată că autoritățile chineze ar fi identificat cel puțin 266 de persoane care au contractat virusul anul trecut și care au intrat sub supraveghere medicală, iar primul caz ar fi fost identificat pe 17 noiembrie.

A ajuns în Europa mult mai devreme

Chiar dacă mărturiile sportivilor francezi citați de Ole s-ar dovedi neadevărate, totuși nou coronavirus a ajuns cu sigranță în Europa mai devreme decât se credea.  

Primele cazuri depistate oficial în Europa au fost în Franța, la 24 ianuarie. Dar, conform unei reanalize a unor probe recoltate anterior se pare că noul coronavirus era deja prezent pe continent la sfârșitul anuluji trecut. Un bărbat care a fost tratat la un spital din Franța pentru o pneumonie suspectă se poate să fi avut COVID-19, încă din 27 decembrie 2019, arată New York Times.

Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Christian Lindmeier, a îndemnat toate țările să verifice înregistrările lor cu cazuri similare, pentru a oferi o imagine mai clară despre cum și când au început focarele pe continent. Aceasta va fi însă dificil de demonstrat pentru că rezultatele retestărilor ar putea să nu fie concludente, spun specialiștii citați de NewsScientist, adică pot fi fals pozitive.

Și în România este posibil ca primele cazuri să fi apărut mai devreme decât primul vaz oficial înregistrat.

„Posibilitatea aceasta rămâne mereu ca fiind valabilă. Însă nu știu dacă e posibil cu mult timp înainte, ci mai înainte. Așa cum în China, lucrurile au început ceva mai devreme, pentru că au fost persoane asintomatice care au fost primii infectați, la fel probabil că s-a întâmplat și în România dar nu cu mult timp înainte. Dacă în cazul nostru vorbim despre sfârșitul lui februarie, poate cu două săptămâni înainte sau trei. Mereu poate exista un decalaj, în orice țară se poate întâmpla asta", a mai precizat dr Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș, pentru B1TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel