Primul caz în care COVID-19 declanșează recurența în sindromul Guillain-Barré

Spitalul modular Pipera. Foto: ASSMB
Spitalul modular Pipera. Foto: ASSMB

Descoperirea aduce noi informații despre tratarea pacienților COVID-19 cu tulburări autoimune care vizează nervii.

Cercetătorii de la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School (Universitatea Rutgers) au raportat primul caz de COVID-19 care a declanșat recurența sindromului Guillain-Barré - o afecțiune rară în care sistemul imunitar al corpului atacă nervii și poate duce la insuficiență respiratorie și moarte.

Deși au existat mai multe rapoarte despre sindromul Guillain-Barré după COVID-19, acesta este primul în care COVID-19 a declanșat de fapt reapariția afecțiunii - la un bărbat de 54 de ani care suferise de sindromul Guillain-Barré de două ori și a avut o a treia apariție după testarea pozitivă pentru COVID-19, conform raportului de caz Rutgers publicat în revista Pathogens (link direct raport de caz).

„Pacientul a venit la Urgență plângându-se de dificultate progresivă la înghițire, apoi a avut febră timp de trei zile, urmată de o slăbiciune la nivelul brațelor, picioarelor și a feței”, a spus Erin McDonnell, student la medicină care a făcut descoperirea. „Simptomele sale au fost mai grave de data aceasta decât în episoadele anterioare. De atunci și-a revenit”.

Cercetătorii au analizat aproximativ 1.200 de pacienți din spital diagnosticați cu COVID-19, care au fost internați și externați în perioada martie-mai 2020 și acesta a fost singurul caz în care COVID-19 a declanșat reapariția sindromului Guillain-Barré.

„Recomandăm ca pacienții care dezvoltă COVID-19 și au antecedente de tulburări autoimune [demielinizante] în care sistemul imunitar al organismului atacă mielina care le izolează și le protejează nervii, să fie atent observați timp de câteva săptămâni pentru simptome neurologice”, a spus Payal Parikh, profesor asistent la Rutgers Medical School, care a condus studiul împreună cu Martin Blaser, director al Centrului pentru Biotehnologie și Medicină Avansată.

Constatările vor îmbunătăți înțelegerea spectrului sindromului Guillain-Barré, care poate fi declanșat de infecția acută virală sau bacteriană, și va ajuta la crearea tratamentelor adecvate pentru pacienții cu COVID-19, au notat cercetătorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy