Primul caz în care COVID-19 declanșează recurența în sindromul Guillain-Barré

Dana Lascu |
Data publicării:
Spitalul modular Pipera. Foto: ASSMB
Spitalul modular Pipera. Foto: ASSMB

Descoperirea aduce noi informații despre tratarea pacienților COVID-19 cu tulburări autoimune care vizează nervii.

Cercetătorii de la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School (Universitatea Rutgers) au raportat primul caz de COVID-19 care a declanșat recurența sindromului Guillain-Barré - o afecțiune rară în care sistemul imunitar al corpului atacă nervii și poate duce la insuficiență respiratorie și moarte.

Deși au existat mai multe rapoarte despre sindromul Guillain-Barré după COVID-19, acesta este primul în care COVID-19 a declanșat de fapt reapariția afecțiunii - la un bărbat de 54 de ani care suferise de sindromul Guillain-Barré de două ori și a avut o a treia apariție după testarea pozitivă pentru COVID-19, conform raportului de caz Rutgers publicat în revista Pathogens (link direct raport de caz).

„Pacientul a venit la Urgență plângându-se de dificultate progresivă la înghițire, apoi a avut febră timp de trei zile, urmată de o slăbiciune la nivelul brațelor, picioarelor și a feței”, a spus Erin McDonnell, student la medicină care a făcut descoperirea. „Simptomele sale au fost mai grave de data aceasta decât în episoadele anterioare. De atunci și-a revenit”.

Cercetătorii au analizat aproximativ 1.200 de pacienți din spital diagnosticați cu COVID-19, care au fost internați și externați în perioada martie-mai 2020 și acesta a fost singurul caz în care COVID-19 a declanșat reapariția sindromului Guillain-Barré.

„Recomandăm ca pacienții care dezvoltă COVID-19 și au antecedente de tulburări autoimune [demielinizante] în care sistemul imunitar al organismului atacă mielina care le izolează și le protejează nervii, să fie atent observați timp de câteva săptămâni pentru simptome neurologice”, a spus Payal Parikh, profesor asistent la Rutgers Medical School, care a condus studiul împreună cu Martin Blaser, director al Centrului pentru Biotehnologie și Medicină Avansată.

Constatările vor îmbunătăți înțelegerea spectrului sindromului Guillain-Barré, care poate fi declanșat de infecția acută virală sau bacteriană, și va ajuta la crearea tratamentelor adecvate pentru pacienții cu COVID-19, au notat cercetătorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel