Producătorii de medicamente generice, supărați pe creșterea taxei clawback

Angela Sabău |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Taxa clawback a crescut de la 26,49% cât era în trimestrul III 2019 la 27,65% în trimestrul IV 2019, lucru care deranjează producătorii de medicamente generice.

Creșterea taxei clawback este, în mare parte, datorată creșterii compensării moleculelor inovative, pentru care nu s-a alocat buget suplimentar, spun producătorii de medicamente generice. Asta în ciuda promisiunilor de stopare a retragerii medicamentelor generice din piață, arată Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) într-un comunicat de presă.

„Creșterea clawbackului este motivul pentru care dispar medicamentele generice din România.  Voința politică de a scădea și plafona clawbackul pentru medicamentele generice a ramas doar la nivel declarativ, guvernul lăsând criza medicamentelor generice să se adâncească, cel mai probabil bazandu-se pe faptul că aceaste medicamente vor fi aduse în țară pe alte căi, dar nu s-a spus și prețul la care vor fi aduse”, se arată în document.

Taxa clawback a fost introdusă în anul 2009 ca o măsura temporară în contextul crizei economice. „Pentru mai bine de 11 ani, industria farmaceutică a susținut măsura temporară, ca pe un gest de solidaritate cu guvernul. Între timp, taxa clawback a devenit permanentă și un venit stabil și predictibil pentru guverne, precum și o plasa de siguranță pentru lipsa unui management eficient al bugetului de medicamente”, mai arată APMGR.

Taxa clawback este diferența dintre bugetul de medicamente subfinantaț și consumul real. Pentru anul 2019 deficitul de finanțare pentru medicamentele compensate este de 2,27 miliarde de lei acoperit în mod nediferențiat de industria inovativă și cea generică.

„Prin natura lor, medicamentele generice oferă un acces crescut, dar facilitează și optimizarea bugetară. Cu toate acestea, an de an au fost penalizate să plăteasca un clawback tot mai mare, dar și același procent de taxă ca medicamentele inovative, cu prețuri mult mai mari, deși acestea din urmă au generat consumul și crează deficitul. Când se compensează medicamentele inovative, Guvernul trebuie să se asigure că exista spațiu bugetar și să nu mai forțeze medicamentele generice să cofinanțeze inovația.

Din 2015 și până în prezent efectul taxei clawback și al politicii celui mai mic preț a condus la retragerea din piață a peste 2.500 de medicamente generice. Recent ANMDM a anunțat retragerea a încă 700 de medicamente, mai arată APMGR.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel