EXCLUSIV Acad. prof. dr. Irinel Popescu, despre metamizol: E inevitabil să nu ne gândim

Acad. prof. dr. Irinel Popescu a explicat ce se întâmplă, de fapt, când folosim Algocalmin. La ce trebuie să fim atenți când ne administrăm medicamente care au ca substanță activă...
Mai multe medicamente comune care au ca substanță activă metamizolul sunt supuse unei investigații de către Agenția Europeană a Medicamentului. Acestea ar putea provoca reacții adverse severe.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a inițiat o evaluare a medicamentelor ce conțin metamizol, un analgezic, din cauza îngrijorărilor că măsurile actuale de reducere a riscului de agranulocitoză ar putea să nu fie suficiente.
Finlanda a decis să retragă deja medicamentele ce conțin acest ingredient activ, după ce mai mulți pacienți au avut reacții negative.
Algocalminul, incriminat
În diverse țări din UE, medicamentele ce conțin metamizol sunt autorizate pentru tratamentul durerilor moderate până la severe și a febrei, cu scopuri diferite, de exemplu durerile post-operatorii sau cele asociate cu leziuni, până la tratamentul durerilor și febrei în cazul pacienților cu cancer.
"Ați folosit, ați recomandat poate câteva sute de kilograme de Algocalmin, de metamizol. După nimesulid, iată și metamizolul intră sub ochiul scrutător al autorităților finlandeze. Tot finlandezii au împins nimesulidul din farmacii. Ați avut vreun caz de leucopenie generat de metamizol?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
Acad. univ. dr. Irinel Popescu: E greu de crezut
Acad. prof. dr. Irinel Popescu a explicat, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News, ce efecte au medicamentele care conțin metamizol.
"De-a lungul timpului, profesia mea m-a protejat având de-a face doar cu sala de operație. Aici e inevitabil să nu ne gândim și la interesele farma. La milioanele de pacienți care au folosit Algocalminul, de-a lungul timpului, e destul de greu de crezut că brusc s-a descoperit această posibilitate.
În același timp, nu putem ignora avertismentul pe care ni l-au dat. O să vă dau un exemplu și acolo lucrurile sunt clare. În cazul chinolonelor, care sunt antibiotice foarte larg folosite, efectele adverse sunt atât de marcate și sunt consemnate în toate cărțile, și e plină piața de chinolone.
Au pus problema, dar au pus-o degeaba pentru că ele se administrează în continuare la fel ca înainte, aproape", a explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu la emisiunea Academia de Sănătate, de la DC MEDICAL și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-