Produse contaminate cu aflatoxină, retrase de la vânzare. Toxina poate duce la cancer hepatic și chiar deces

Sonia Baciu |
Data publicării:
produse contaminate cu aflatoxina. FOTO: Freepik @azerbaijan_stocker
produse contaminate cu aflatoxina. FOTO: Freepik @azerbaijan_stocker

Produse contaminate cu aflatoxină au fost retrase de la vânzare. Care sunt simptomele aflatoxicozei și cine este expus la această boală ce poate duce la cancer hepatic.

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentele (ANSVSA) a solicitat retragerea de la comercializare și de la clienți a mai multor loturi de porumb prăjit și snack mix pentru bere, furnizate de Mogyi România, ca urmare a contaminării cu aflatoxină, o substanță cancerigenă, notează ANSVSA.

Aceste produse sunt Mexicorn cu chilli 70 g (loturile 231110, 231221, 240111, cu termenele de valabilitate 10.11.2023, 21.12.2023 şi 11.01.2024), Mexicorn cu sare 70 g (lot 240110, termen de valabilitate 10.01.2024) și Snack Mix Bere 80 g (lot 240120, termen de valabilitate 20.01.2024)

Acestea au fost retrase din magazinele Kaufland, Cora, Metro Cash & Carry, Carrefour, Profi.

2. -imagine fara descriere- (348385833_564938515843955_2663792811441362448_n_31482000.png)FOTO: ANSVSA

Clienţii care au cumpărat aceste produse sunt sfătuiţi să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze la magazin, urmând a primi contravaloarea lor sau acelaşi produs, dar din alt lot, potrivit informațiilor publicate pe site-ul ANSVSA.

Alte produse vândute de Mogyi România, inclusiv Mexicorn cu sare, Mexicorn cu chilli și Snack Mix Bere, cu alt termen de valabilitate, nu sunt afectate de această rechemare, mai anunță ANSVSA.

Vezi și: Materiile fecale, legate de boala Parkinson. Probele din scaun pot monitoriza efectul tratamentului

Ce sunt aflatoxinele

Aflatoxinele sunt o familie de toxine produse de anumite ciuperci care se găsesc în culturile agricole, cum ar fi porumbul, arahidele, semințele de bumbac și nucile de copac.

Principalele ciuperci care produc aflatoxine sunt Aspergillus flavus și Aspergillus parasiticus, care sunt abundente în regiunile calde și umede ale lumii.

Ciupercile producătoare de aflatoxine pot contamina culturile în câmp, la recoltare și în timpul depozitării, arată Institutul Național pentru Cancer.

Expunerea la aflatoxine și riscul aflatoxicozei

Oamenii pot fi expuși la aflatoxine prin consumul de produse vegetale contaminate, cum ar fi arahidele sau porumbul, prin consumul de carne sau produse lactate provenite de la animalele care au mâncat furaje contaminate.

De asemenea, fermierii și alți lucrători agricoli pot fi expuși prin inhalarea prafului generat în timpul manipulării culturilor și furajelor contaminate.

Aflatoxinele sunt cel mai studiat grup de micotoxine și cauzează aflatoxicoză acută, care este o hepatită toxică ce duce la icter și, în cazuri grave, la deces.

Aflatoxicoza acută este o cauză de afectare hepatică insuficient recunoscută și raportată. Aflatoxina B1 (AFB1) este cel mai frecvent tip de aflatoxină și a fost asociată cu cancerul hepatic primar la om. Aceasta este sinergică cu infecția cu virusul hepatitei B.

Vezi și: Ce s-a aflat despre antiviralele folosite pentru tratarea COVID-19. Cât de eficiente sunt remdesivir, molnupiravir și ritonavir. Cât de rapid trebuie administrate pentru a avea efect

Aflatoxicoza, simptome

Aflatoxicoza acută poate fi cauzată de ingestia unor doze mari de aflatoxină pe o perioadă scurtă de timp.

Simptomele inițiale sunt temperatură ridicată, vărsături și dureri abdominale, urmate de anorexie, depresie, icter, diaree și fotosensibilitate.

Dacă expunerea continuă, icterul progresează rapid cu hepatosplenomegalie, ascită și comă, notează Science Direct.

Consecințele expunerii pe termen lung la cantități mai mici de AFB1 sunt leziuni hepatice cronice, ciroză, ascită și carcinom hepatocelular primar (HCC).

Experții în aditivi alimentari estimează că un consum regulat de alimente de bază care conțin cel puțin 1 mg/kg de aflatoxină B1 sau o expunere între 20 și 120 μg/kg de greutate corporală pe zi, timp de 1-3 săptămâni, poate duce la aflatoxicoză acută.

Aflatoxicoza, diagnostic

Diagnosticul de aflatoxicoză se bazează pe semnele și leziunile clinice tipice, care demonstrează concentrații toxice (nu urme) în rație.

Fluorescența pozitivă a boabelor sub ”lumină neagră” (culoare albastru-verde la 365 nm) sugerează prezența metaboliților Aspergillus, dar nu în mod specific aflatoxine.

Se pot utiliza diverse metode analitice pentru a determina aflatoxinele din furaje; cel mai important aspect al analizei este obținerea unui eșantion reprezentativ din furajul sau furajele suspecte.

Atunci când se prelevează probe pentru aflatoxine în furaje, cu cât eșantionarea este mai aleatorie și mai mare, cu atât mai mari sunt șansele de a detecta aflatoxine.

Într-un eșantion mic, chiar și un singur sâmbure contaminat poate modifica dramatic rezultatele analitice, mai notează sursa menționată.

Aflatoxicoza, tratament

Aflatoxicoza nu are un tratament specific, dar este recomandată eliminarea rapidă a alimentelor contaminate și înlocuirea cu produse necontaminate.

Astfel, furnizarea unei cantități optime de proteine, vitamine și oligoelemente în alimentație poate ajuta la recuperare.

Vezi și: De ce să dormi cu o pernă între picioare. Ce nu ai știut până acum. Cum te ajută

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel