Prof Dr Alexandru Rafila: Scopul vaccinării e sănătatea publică. Lucrurile nu pot rămâne așa

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Alexandru Rafila. Foto: DC Medical
Prof dr Alexandru Rafila. Foto: DC Medical

Prof Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie, a explicat, la dezbaterea „Vaccinarea, dimensiune strategică a politicilor de sănătate publică”, organizată de DC Medical, că scopul vaccinării este asigurarea sănătății publice, la nivel individual și la nivel colectiv, și că lucrurile nu pot rămâne la stadiul la care sunt acum. Programele naționale de sănătate nu sunt suficiente pentru ca toți românii să aibă acces la vaccinuri, a spus acesta.

„Dacă discutăm de sănătatea publică și de prevenție, toată lumea cred, marea majoritate a oamenilor se gândesc la vaccinare. Deci, și din punct de vedere emoțional, dacă vreți, cred că este un subiect emoțional, cred că este un lucru important în ceea ce privește abordarea acestui subiect. Statul, contribuie substanțial la programele de vaccinare pentru că sistemul din România este un sistem care se bazează pe programe de sănătate, adică un program dedicat și sumele alocate acestui program au crescut foarte mult în ultimii doi ani, atât prin introducerea vaccinului pneumococic, cât și pentru faptul că, încet-încet, crește să sperăm acoperirea vaccinală a vaccinului gripal. Intrăm cu vaccinul HPV, reintrăm într-o perioadă de tatonare aș spune care să fundamenteze ulterior repornirea programului care din motive pe care n-aș vrea să le compentez în acest moment a eșuat în anul 2008", a arătat prof dr Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie, la dezbaterea „Vaccinarea, dimensiune strategică a politicilor de sănătate publică", organizată de DC Medical.

Dreptul oricărui cetățean de a fi vaccinat

Specialistul a explicat că România trebuie să se alinieze la legislația din Uniunea Europeană care ușurează accesul la vaccinuri, compensând, într-o măsură mai mică sau mai mare, costurile acestora. Sistemul de acces la vaccinuri în România, care funcționează pe bază de program național, nu poate rmâne așa, a arătat profesorul.

„Dar, e un „dar" foarte important, acest sistem, bazat pe programe de sănătate, care este sigur necesar în România în acest moment, nu poate să rămână așa, trebuie să ne gândim la o aliniere a legislației din România la ceea ce se întâmplă în UE, unde vaccinurile reprezintă produse care sunt compensate într-o măsură mai mare sau mai mică de către sistemele de sănătate, pentru că dreptul de a fi vaccinat trebuie să-l aibă orice cetățean, indiferent de vârstă, dintr-o țară, mai ales dacă discutăm și de multe alte categorii, cum sunt pacienții cu boli cronice în grupuri vulnerabile care ar trebui să aibă acces, pentru care nu există un program dedicat și care ar trebui să aibă acces la aceste produse biologice care previn bolile și care cred că trebuie să fie la îndemâna tuturor", a epxlicat șprof dr Alexandru Rafila.

Expertul a explicat și care sunt cele duă scopuri majore ale vaccinării, la nivel individual, dar și la nivel național, subliniind că o populație protejată de boli prin vaccinare înseamnă o populație sănătoasă.

Vaccinarea  sănătatea personală și cea colectivă

„Pentru că scopul vaccinării este în primul rând, sigur este o țintă individuală, a fiecărei persoane care este vaccinată să nu facă o anumită boală, să prevină boala, are o dimensiune colectivă, de sănătate publică, pentru că anumite grupuri de populație vor fi protejate împotriva bolilor, iar acestea nu se vor transmite în cadrul acestor grupuri de populație. Și aș spune că a treia componentă asupra căreia n-am discutat probabil suficient și pentru care există extrem de multe argumente, este componenta economică. Compensarea vaccinurilor va duce la două elemente foarte importante. Unul este legat de economii la nivelul CNAS, substanțiale aș spune și există date în acest sens. Cea mai rapidă dacă vreți acoperire a costurilor pentru CNAS ar fi de vaccinul gripal și din această cauză noi am și propus această idee, este o idee pur și simplu care, sigur, nu se poate materializa peste noapte, este nevoie de un timp, dar putem să o discutăm, de compensare pentru o anumită categorie de vârstă a vaccinurilor gripale, deci ca un soi de pilot, pe de-o parte. Și a doua dimensiune economică, dacă vreți, este în buzunarul cetățenilor, pentru că o serie întreagă de produse pe care noi le numim generic OTC-uri, pentru care oamenii cheltuiesc foarte mulți bani, nu ar mai fi nevoie să fie administrate dacă există accesul la vaccinuri și la vaccinare", a punctat rof dr Alexandru Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologie a spus și că va trebui schimbată modalitatea de includere pe listele compensate și gratuite a vaccinurilor, întrucât actuala procedură nu se pretează la astfel de produse farmaceutice.

„În ceea ce privește evaluarea tehnologiilor medicale, care este obligatorie conform legii pentru medicamentele care se introduc pe listele de compensate sau de gratuite, acest tip de evaluare nu este potrivită pentru vaccinuri pentru că aici nu discutăm de eficiență terapeutică, ci de prevenirea unor boli, deci trebuie o altă manieră de evaluare, care să permită introducerea acestor produse pe viitor în nzona aceasta de produse compensate și gratuite", a arătat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel