Prof Dr Olga Simionescu: COVID-19, cum distruge organele. Există posibilitatea reinfectării?

Dana Lascu |
Data publicării:
Prof dr Olga Simionescu. Foto: DC Medical
Prof dr Olga Simionescu. Foto: DC Medical

Prof Dr Olga Simionescu, reputat dermatolog de la Spitalul Colentina, explică exact cum afectează boala COVID-19, declanșată de noul coronavirus, organele din corpul uman. Și, există posibilitatea reinfectării?

„Boală #COVID-19 înseamnă, în formele severe, o scădere prelungită și progresivă a oxigenului la nivelul organelor și în restul corpului. Teoria hipoxiei este recentă și foarte credibilă pentru cazurile severe de la ATI. #Oxigenul înseamnă #viață. Ce face #SARS-COV-2 la aceste cazuri? Nu îi mai permite celulei numită globulă roșie (hematie) să transporte oxigen de la plămân la organe, în întregul corp. De ce? Virusul se leagă la structura centrală a hematiei, formată din 4 atomi de azot și unul de fier (hem) și eliberează fierul. Cărăușul de oxigen (hematia) devine inutil și nu mai poate transporta gazul. În plus, atomul de fier devine foarte agresiv el însuși. Ce rezultă? : imediat: o insuficiență de organ; pe termen mediu: risc de reactivare a simptomelor după o perioadă (sechele)", arată prof dr Olga Simionescu, în Jurnalul de pandemie pe care-l ține pe pagina sa de Facebook.

Reputatul dermatolog spune că pacienții care trec prin această boală vor trebuie să fie urmăriți ulterior.

„Ce e bine să facem în câteva luni? Testare ELISA cantitativă cu 2 anticorpi, indicatori ai prezenței virusului în trecutul omului: IgM (istoric recent) și IgG (istoric mai îndepărtat). Este mult mai de acuratețe decât testele rapide și nu trebuie confundat cu RT-PCR (reacția de amplificare genică), care se face astăzi pentru a vedea prezentul infecției. Organismul se apară cu anticorpi și evidențierea lor permite un diagnostic retrospectiv. E foarte important epidemiologic, căci ne spune cine a trecut prin boală", notează specialistul.

Imunitate și reinfecție

COVID-19 conferă imunitate la reinfecție? De ce unii pacienți externați negativi, considerați vindecați, au devenit după un timp pozitivi? „Sunt mai multe ipoteze", spune medicul:

„a. Testele negative de la ieșirea din spital erau fals negative (eronat), deci omul nu a fost negativ de fapt. Nu înseamnă că testele erau de calitate inferioară, există teste fals pozitive și fals negative la multe infecții.

b. Pacientul a dezvoltat anticorpi în cantitate suficientă cât să-l apere și nu se reinfectează. Nu se știe cât durează imunitatea.

c. Există posibilitatea unei viremii reziduale (o cantitate mică de virus ARN care circulă în sânge), care este asimptomatică și neinfectantă.

d. Experții se așteaptă că anticorpii să persiste în sângele pacientului vindecat 2-3 ani, dar sunt necesare mai multe studii.

e. Depinde mult de vârstă pacientului și de comorbiditate", mai arată prof dr Olga Simionescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel