Prof. dr. Sebastian Ionescu, informații despre operațiile bebelușilor în burtica mamei

Steluța Indrei |
Data publicării:
Bebeluș
Bebeluș

Prof. dr. Sebastian Ionescu, șeful clinicii de Chirurgie pediatrică de la Spitalul „Marie Curie”, invitat la emisiunea „Academia de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, la DC Medical, a explicat ce rezultate au operațiile bebelușilor în burtica mamei și cine realizează chirurgia fetală.

„Dacă în urmă cu 20 de ani, această chirurgie fetală era foarte la modă, timpul a demonstrat că rezultatele pe care le obținem din punct de vedere funcțional, dacă intervenim după naștere pentru corectarea acelei anomalii sau prin chirurgie fetală, sunt aceleași. Rezultatele funcționale prin ambele tipuri de chirurgii sunt aceleași. Atunci, comparând riscurile cu beneficiile unui abord de tipul intervenției intrauterine, se preferă în zilele acestea ca indicația de chirurgie in utero să se restrângă foarte mult, pentru cazuri atent selecționate și care au o afectare așa de gravă a organului malformat încât, dacă nu se intervine, se compromite complet organul respectiv, iar după naștere, orice intervenție ar fi cu șanse mult mai mici pentru o restituție din punct de vedere funcțional”, a detaliat prof. dr. Sebastian Ionescu. 

Chirurgia intrauterină: cine o face?

„Lucrurile sunt extrem de disputate în toate țările, și în Europa, și în SUA, și în Japonia, în Asia, și le trăim într-un fel cu bucurie. Sunt obstetricieni care se specializează în chirurgia in utero. Este mai puțin de crezut că vor putea să aibă aceeași experiență pe care o are un chirurg pediatru care se dedică malformațiilor congenitale”, consideră prof. dr. Ionescu.

El dă exemplul unui chirurg german care practică zilnic chirurgia in utero, provenit din medicii pediatri. Ca el mai sunt și alții. Sunt și cardiologi pediatri care se specializează în chirurgie intrauterină, în centrele mari din SUA, Japonia sau Europa, pentru abordul malformațiilor congenitale din timpul vieții intrauterine. 

„Sunt malformații cardiace, sunt malformații renale, sunt malformații digestive care pot fi abordate cu succes în viața intrauterină”, spune prof. dr. Sebastian Ionescu. 

Un cuvânt greu de spus are și pacientul, el decide cui își încredințează viața sau copilul.

„Există un exces de zel și la noi în țară în a spune că vârsta de 18 ani reprezintă un barieră. Este stupid și nu cred că un factor organizatoric care să țină de domeniul medical ar fi putut să creeze o asemenea limită. La 15-16-17-18 ani, acel adolescent este un adult”, spune profesorul.

Urmărește răspunsul complet în video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel