Proteste în sănătate, Plugușorul Nedreptățiților

Medici
Medici

Prima parte a anului 2019 se anunță zgomotoasă cu proteste din partea sindicaliștilor din Sănătate. Astăzi Federația „Solidaritatea Sanitară”  a anunțat că a inițiat  protestul Plugușorul Nedreptățiților la adresa Guvernului, protest la care au răspuns până acum peste 4.000 de salariați din sănătate din toată țara, mulți dintre ei transmițând deja „urările” lor. Mărul discordiei îl reprezintă Ordonanța de Urgență nr. 114/2018, publicată ieri, 29.XII.2018, și efectele pe care le are asupra salariaților din sectorul public de sănătate.

Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță și pregătește valul ce acțiuni de protest ce va urma în prima parte a anului 2019, susținând că Ordonanță de Urgență introduce o serie de măsuri care au un impact negativ semnificativ asupra tuturor salariaților din sănătate.

,,Spre exemplu, prin acest act normativ adoptat în perioada Sărbătorilor, Guvernul a decis, în mod paradoxal, să-i lipsească de drepturile cuvinte pentru activitatea desfășurată în această perioadă tocmai pe cei aflați acum la muncă pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale necesare populației. Având în vedere „obiceiul” Guvernului de a adopta acte normative ce vizează soarta salariaților din sănătate fără respectarea regulilor de dialog social (aceasta fiind principala cauză a efectelor negative) și de a face acest lucru în perioada sărbătorilor, protestele noastre sunt întemeiate. Pentru a ne asigura că astfel de situații nu se vor repeta în viitor considerăm că orice acțiune a Guvernului în perioada sărbătorilor va trebui urmată de proteste în aceeași perioadă, ce trebuie să includă și greva generală. În acest moment acțiunea inadecvată a Guvernului din timpul sărbătorilor este sancționată prin intermediul acestui protest simbolic, el reprezentând punctul de început al unor acțiuni ce asigură intrarea în anul 2019 în plin conflict colectiv de muncă”, a precizat comitetul director al Federației „Solidaritatea Sanitară”.

 Sindicaliștii recunosc faptul că Ordonanța cu pricina rezolvă problema, creșterii salariilor de bază dar pentru cca. 50% dintre salariații din sănătate cu ¼ din diferența dintre salariul actual și nivelul prevăzut în grila de salarizare pentru anul 2022.

Federația avertizase înainte de Crăciun Guvernul referitor la actul normativ cu pricina, arătând că personalul care beneficiază de creșterea salariului de bază la 1 ianuarie 2019 (respectiv salariații care nu au beneficiat de creșterea salarială aplicată în luna martie 2018)  nu va beneficia și de creșterea sporurilor. Măsura guvernului va afecta aproximativ 90% din salariații din sănătate, spuneau sindicaliștii atunci, amenințând cu greva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel