Pudra de talc, nicio legătură cu dezvoltarea cancerului ovarian

Cele două produse ale Johnson & Johnson acuzate că au provocat cancer. Foto: johnsonbecker.com
Cele două produse ale Johnson & Johnson acuzate că au provocat cancer. Foto: johnsonbecker.com

O nouă cercetare a descoperit că nu există o legătură semnificativă între utilizarea pudrei de talc în zona genitală și dezvoltarea cancerului ovarian.

Descoperirile vin după ce Johnson & Johnson a primit ordin să plătească 4,69 miliarde de dolari pentru 22 de femei și familiile lor, care au susținut că azbestul din pulberea de talc a companiei le-a determinat să dezvolte cancer ovarian. Șase dintre femei au murit din cauza bolii, notează cotidianul Independent. 

La acea vreme, compania a emis o declarație în care a explicat că „rămâne încrezătoare că produsele sale nu conțin azbest și nu provoacă cancer ovarian și intenționează să urmărească toate căile de atac disponibile".

Între timp, un raport recent al Health Canada, organismul guvernamental de sănătate al țării, a remarcat o „asociere pozitivă semnificativă statistic" între expunerea zonei genitale la pudra de talc și cancer ovarian, indicând studii care au găsit particule de talc în ovarele femeilor diagnosticate cu ovariană cancer.

Dar noul studiu, publicat în jurnalul medical JAMA, a descoperit altceva.

Cercetătorii au reunit date de la patru mari grupuri de studiu care au implicat 252.745 de femei în total, cu 57,38 la sută dintre participanții care au raportat că au folosit pulbere de talc în zona genitală, cu 10 la sută care au raportat utilizarea pe termen lung și 22 la sută au raportat utilizarea frecventă.

După o medie de 11 ani, 2.168 de femei au dezvoltat cancer ovarian, ceea ce i-a determinat pe autori să concluzioneze că „nu a existat o asociere semnificativă statistic între utilizarea pulberii în zona genitală".

Cu toate acestea, unii oameni de știință nu sunt convinși de concluzii, profesorul Kevin McConway de la The Open University argumentând că estimarea diferenței de risc de cancer între femeile care au făcut și nu au folosit pulbere pe baza a doar 2.000 de cazuri nu este „o legătură precisă". .

„Cele mai multe dintre diferențele de risc examinate de cercetători nu au fost semnificative statistic", a subliniat el.

„Asta nu înseamnă că aceste diferențe au fost cu siguranță zero, doar că acestea erau suficient de mici încât să poată fi plauzibil doar datorate unei variații aleatorii

„Doar pentru că aceste rezultate ar putea fi explicate printr-o variație aleatorie, nu înseamnă că nu există nicio diferență de risc - deci există încă incertitudine".

Între timp, Justin Stebbing, profesor de cercetare în medicină pentru cancer și oncologie medicală la Imperial College London, a descris studiul drept „riguros" și a explicat că, deși nu există multe cazuri de cancer ovarian, rezultatele sugerează că pulberea de talc nu este cancerigenă.

Stebbing a descris aceasta drept o „constatare importantă și liniștitoare", menționând că cercetătorii au observat durata și frecvența de utilizare și încă nu au găsit efecte cauzale.

În ceea ce privește motivul pentru care femeile au început să folosească pulbere de talc în zona genitală în primul rând, ginecologul și autorul Dr. Jennifer Gunter sugerează că este înrădăcinată ipoteza greșită că umiditatea externă provoacă infecții fungice, astfel că unii oameni ar aplica pulbere de talc în speranța uscării zonei.

„Umiditatea externă este complet normală", spune Gunter pentru The Independent, adăugând că nu provoacă infecții fungice.

„Este adevărat că umiditatea excesivă în pliurile pielii poate provoca ruperea pielii, dar majoritatea femeilor nu au umiditate excesivă în pliurile pielii", adaugă ea.

În ciuda noilor descoperiri, Gunter adaugă că ea nu ar recomanda aplicarea pudrei de talc în zona genitală.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel