Radiații speciale care pot ucide COVID-19 și virusul poliomielitei în 2 secunde, descoperite de israelieni. STUDIU

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Radiații cu unde milimetrice pot ucide coronavirusul care provoacă boala COVID-19 de pe toate supafețele. Foto: Pixabay
Radiații cu unde milimetrice pot ucide coronavirusul care provoacă boala COVID-19 de pe toate supafețele. Foto: Pixabay

O metodă care distruge coronavirusul care provoacă boala COVID-19, de pe suprafețe, în doar două secunde, a fost descoperită de cercetătorii din Israel. Este vorba de radiații cu unde milimetrice, care ucid peste 99% dintre agenții patogeni de pe diferite suprafețe, fără să le afecteze, ceea ce le face ideale pentru dezinfectarea echipamentelor medicale, spre exemplu. 

Experții de la Universitatea Ariel au descoperit că o formă specială de radiație, ce folosește unde milimetrice, poate ucide coronavirusurile, inclusiv cel care provoacă boala COVID-19, dar și poliovirusurile de pe suprafețe, în doar 2 secunde. Rezultatele studiului lor, care au fost publicate în jurnalul Environmental Chemistry Letters (link direct studiu) pot avea implicații importante asupra modului în care se dezinfectează mediile și echipamentele, mai ales cele din spitale, într-un mod rapid și eficient.

Radiații care pot fi folosite în multe domenii

„Laboratorul nostru se concentrează pe sursele de radiații electromagnetice”, a spus prof. Moshe Einat de la Departamentul de Inginerie Electrică și co-autor al studiului.

„Acest tip de radiație funcționează în regim de unde milimetrice, ceea ce înseamnă că au o lungime de undă de aproximativ trei milimetri. Comparativ, radiația de la un telefon mobil are o lungime de undă de aproximativ 30 de centimetri și cea de la un cuptor cu microunde de aproximativ 12 centimetri”, a mai arătat el.

Undele milimetrice folosite de Einat au multe aplicații. Spre exemplu, în domeniul medical, cercetările preliminare au arătat că aceste unde pot fi foarte eficiente în țintirea tumorilor și uciderea celulelor canceroase. În plus, ele pot fi folosite pentru a transfera energie și electricitate în lipsa cablurilor, precum și în procesul de fabricație al materialelor unice, cum ar fi diamantele sintetice.

„Undele milimetrice fac ca procesul să se desfășoare mult mai repede decât în cazul tuturor celorlalte metode”, a detaliat prof. Moshe Einat.

După ce a izbucnit pandemia COVID-19, profesorul Einat și echipa sa de la Universitatea Ariel s-au gândit să folosească radiațiile pentru a ucide virusul și au început să coopereze cu dr. Gabi Gerlitz, biolog molecular, notează Jerusalem Post.

Dezinfectează în doar două secunde și nu distrug suprafețe

„Din primele cercetări se pare că tehnologia nu poate viza, în prezent, corpul uman, însă tehnologia poate fi foarte utilă pentru încăperi, echipamente și toate formele de suprafețe care trebuie dezinfectate”, a menționat autorul studiului. 

Potrivit lui Garlitz, marele avantaj oferit de undele milimetrice este faptul că a acestea pot dezinfecta o suprafață foarte rapid.

„Alte metode utilizate în prezent în acest scop, cum ar fi radiațiile UV, durează minute și uneori chiar ore întregi și, în plus, pot deveni toxice pentru oameni”, a spus cercetătorul. „Cu tehnica noastră, am distrus aproape 99,9% din cantitatea de virus în doar două secunde”, a completat acesta. 

Radiația cu unde milimetrice este, de asemenea, foarte blândă asupra suprafețelor, nici nu le încălzește și nici nu le afectează și, prin urmare, poate fi folosită pe suprafețe delicate precum echipamentele electronice din spitale.

Cercetătorii au testat, de asemenea, aceeași tehnologie pe poliovirus și au obținut rezultate similare cu cele din cazul coronavirusurilor.

„Am vrut să demonstrăm că metoda funcționează pe viruși, în general”, a spus Garlitz, potrivit jpost.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel