Rafila, evoluția pandemiei: Numărul cazurilor, creștere constantă. Noiembrie și decembrie, luni critice

Dana Lascu |
Data publicării:
Prof dr Alexandru Rafila. Foto: DC Medical
Prof dr Alexandru Rafila. Foto: DC Medical

Prof dr Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune cum va evolua pandemia în următoarele luni și când preconizează că vom ajunge să controlăm răspândirea COVID-19. 

Prof dr Alexandru Rafila spune că cel mai probabil va urma un val doi al infectărilor, iar „critice vor fi probabil ultimele două luni ale acestui an” – noiembrie și decembrie, „când se estimează la nivelul regiunii europene o creștere importantă a numărului de cazuri”. 

„Suntem după o etapă de creștere constantă care a debutat în jurul datei de 1 iunie, creștere care s-a oprit spre sfârșitul lunii august. De vreo 3, 4 săptămâni avem o medie zilnică în jur de 1.200 de cazuri, iar acest lucru se observă cel mai bine dacă studiem datele pe care le furnizează zilnic Centru european de control al bolilor și suntem la valoarea aproximativă de 85 de cazuri la o sută de mii de locuitori incidență cumulată și ne-am oprit la această valoare, cum spuneam, de vreo 3 săptămâni”, a arătat profesorul într-un interviu la Digi24

El spun că este foarte important să nu trecem de acest prag care este „suportabil pentru sistemul de sănătate”. 

Ultimele două luni ale anului, periculoase

„În momentul de față populația este puțin dezorientată, nu știe ce să creadă, informațiile sunt contradictorii. Unii spun că va fi o explozie de cazuri, alții spun că va fi o scădere... De obicei, după o primă creștere explozivă a numărului de cazuri la debutul pandemiei urmează o perioadă de scădere. Exact așa s-a și întâmplat și în România, cu o creștere nedorită. Părerea mea este că dacă ne vom referi la valul doi, acest val, din ceea ce știu și de la OMS, critice vor fi probabil ultimele două luni ale acestui an – noiembrie și decembrie, când se estimează la nivelul regiunii europene o creștere importantă a numărului de cazuri. Și odată cu venirea sezonului rece, cu desfășurarea activităților mai mult în spații închise, mai puțin în spații deschise există acest risc și dacă populația nu va fi suficient de antrenată, ca să spun așa, în respectarea acestor măsuri de distanțare, sigur că se poate ajunge și la un al doilea val, dar în niciun caz nu putem discuta de ani de zile de evoluție a acestor valuri pandemice”, a arătat prof dr  Alexandru Rafila.

Cât privește controlul acestei pandemii... mai avem de așteptat. 

„Mai degrabă ar putea să asistăm spre jumătatea anului viitor la începutul controlului acestei boli, numai dacă vom avea la dispoziție un vaccin care să fie suficient de eficace încât să oprească transmiterea, mai ales la categoriile cu risc”, a explicat specialistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel