Rafila: virusul gripal, circulație de 500 de ori mai mică, în emisfera sudică

Angela Sabău |
Data publicării:
Alexandru Rafila  FOTO: arhivă personală
Alexandru Rafila FOTO: arhivă personală

Virusul gripal a avut o circulație de 500 de ori mai mică la nivelul emisferei sudice, acolo unde acum este iarnă. Acest lucru i-a luat prins surprindere pe specialiști, care acum încearcă să găsească o explicație.

Sezonul gripal din emisfera sudică i-a luat prin surprindere pe specialiști. În emisfera sudică este iarnă, în timp ce în emisfera nordică este vară. Circulația virusului gripal s-a dovedit a fi de 500 de ori mai mică decât în anii trecuți, spune Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. O posibilă explicație, spune el, este că măsurile luate la nivel global împotriva noului coronavirus a dus și la limitarea răspândirii gripei. 
„Sezonul gripal urmează, dar am o veste bună: anul acesta se întâmplă un lucru paradoxal. Gripa e supravegheată printr-un sistem global, e o rețea mondială care supraveghează circulația virusurilor gripale, atât în emisfera nordică, cât și în emisfera sudică. Sezonul gripal în emisfera sudică e atunci când în emisfera nordică e vară și în ultima lună a fost o circulație extrem de redusă, inexplicabilă chiar pentru OMS.
Dacă între 5 și 7 la sută dintre probele care sunt testate aleator, de la persoane simptomatice, erau pozitive, în acest an doar 0,01 la sută au fost pozitive și într-o lună au fost izolate doar 46 de virusuri gripale la nivel mondial. 0,1 la sută înseamnă 46, înmulțiți cu 500 și aflăm. Deci de 500 de ori mai mică circulația virusului gripal decât de obicei”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.
„Lucrul ăsta ar trebui să ne dea de gândit. Faptul că la nivel mondial s-au luat măsuri pentru limitarea infecției cu COVID a dus la limitarea răspândirii gripei și atunci concluzia pe care pot să o trag în acest moment, fără să fie decât o ipoteză de lucru, nu e o certitudine, e următoarea: circulația virusului gripal e mult mai mică, sezonul gripal în emisfera nordică probabil că va începe mult mai târziu, iar lucrul ăsta cred că ar trebui luat în considerare inclusiv în ceea ce privește strategia de vaccinare antigripală.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel