Răgușeala prelungită, simptom al infectării cu HPV. Medic: Se dezvoltă din corzile vocale

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
raguseala. FOTO Freepik @ stefamerpik
raguseala. FOTO Freepik @ stefamerpik

Răgușeala prelungită, un simptom al infectării cu HPV. Virusul se transmite pe cale sexuală, prin contact piele pe piele, dar și la naștere, de la mamă la făt.

Răgușeala prelungită, care durează mai mult de trei săptămâni, este un simptom al infectării cu virusul HPV (Human Papilloma Virus), cel care produce una dintre formele cele mai răspândite de cancer în rândul femeilor.

Acestă răgușeală, numită și simptom cronic, poate fi diagnosticată de către medicul ORL, prin vizualizarea corzilor vocale, printr-un tub subțire. ”Prin faringe, ajungem și vedem structura corzilor vocale și mobilitatea acestora, ele se mișcă, iar dacă au mișcări normale, dacă sunt simetrice, dacă le închid spațiul laringian complet”, a explicat dr. Mirabela Soare, medic specialist ORL, la ”Doctor de bine” de la Pro TV, metoda prin care se poate pune diagnosticul acestei răgușeli.

Infecția cu HPV este unul dintre motivele răgușelii prelungite. ”Se dezvoltă din cadrul corzii vocale, din epiteliul corzilor vocale. Dau răgușeală, dau dificultăți la respirație, care poate fi în grade diferite în funcție de cât de afectată este zona. Orice boală este tratabilă atâta timp cât diagnosticul se pune precoce”, a adăugat dr. Soare.

Virusul HPV afectează, în cazul femeilor, preponderent zona genitală, mai mult, poate determina leziuni canceroase, care să ducă la cancerul de col uterin.

Alte simptome ale infectării cu HPV

În cazul infecției orale cu virusul HPV, potrivit MDS Manual, alte simptome mai sunt:

- durere de ureche

- durere de gât care nu dispare

- durere la înghițire

- scădere inexplicabila în greutate

- noduli limfatici umflați.

Virusul HPV și cancerul de col uterin, "ciudățenia" simptomelor și prevenție. Medic: Rana pe col nu dă simptomatologie la început

Virusul HPV (Human Papilloma Virus), cel care produce una dintre formele cele mai răspândite de cancer în rândul femeilor, cancerul de col uterin, este un virus care are 100 de tulpini. 

Unele dintre aceste tulpini sunt mai grave și dau leziuni mai importante, în timp ce altele sunt cu o importanță mai redusă, dar nu de neglijat. 

Pentru numărul mare al cererii imunizării împotriva HPV, ministrul Rafila a anunțat, în luna martie, introducerea acestei vaccinări în programul național de vaccinare.

”Pentru a ști dacă avem acest HPV sau nu trebuie să facem analize specifice, deci nu le putem acest lucru din alte analize. Fetele trebuie să meargă la ginecolog și să facă așa-numita genotipare HPV, deci trebuie să determini dacă ai acest virus și care anume tulpini le ai în organism.

De asemenea, această analiză poate fi făcută și de către băieți, fiind un virus care poate fi luat și de aceștia”, a explicat dr. Alina Dascălu, medic primar ginecolog, în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV.

De altfel, specialistul a subliniat un lucru extrem de important, și anume, că femeia poate avea un rezultat al testului Babeș-Papanicolau normal, dar că există o infecție HPV, recentă, ceea ce înseamnă că nu este un virus înmulțit care să dea leziuni la nivelul colului uterin.

Care sunt simptomele infecției cu HPV

”Sunt simptome specifice, din păcate doar pentru tulpinile de low-risk, adică pentru tulpinile de importanță redusă, când apar așa zisele bubițe în zona pubiană, condiloame. Și atunci pacientele se prezintă la medic pentru că au auzit, au citit, plus că le deranjează.

Tulpinile importante și de high-risk, care duc la lucruri grave, din păcate nu dau simptome palpabile, adică ele se prezintă la medic și de multe ori acesta constată o rană pe col, care la început nu dă simptomatologie.

În stadiile avansate apar sângerări la contact sexual, poate chiar durere”, a mai spus medicul ginecolog.

Cum se transmite virusul HPV

Acest virus se transmite prin contact sexual și chiar dacă este protejat cu prezervativ, persoanele nu sunt protejate de acesta, deoarece acesta se poate transmite și prin simpla atingere a pielii pubiene.

De altfel, frecvența analizelor specifice, potrivit medicului, trebuie să fie anuală. ”Dacă o pacientă are sau este deja în tratament, controalele se fac în funcție de ceea ce găsim la fiecare pacientă, nu este ceva standardizat. Dar controlul periodic se face o dată pe an”, a mai spus dr. Alina Dascălu. Citește mai departe AICI.

Vaccinul HPV, protecție 100% împotriva CANCERULUI

Vaccinul HPV se folosește în prevenția cancerului de col uterin. Acest tip de cancer este produs de virusul HPV (Human Papilloma Virus), iar vaccinul acționează prin stimularea producției de anticorpi, substanțe care nu vor permite virusului să afecteze invadeze celulele. HPV se transmite prin contact sexual și afectează atât femeile, cât și bărbații. Există studii care arată că acest virus ar putea cauza și cancer de piele sau cancer de prostată.Conform Skeptical Raptor, vaccinul HPV este cea mai bună modalitate de a preveni cancerul. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel