Răspândirea COVID-19 în familie. O fata de 13 ani și-a îmbolnăvit 11 rude

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Mâini. Foto: Pixabay
Mâini. Foto: Pixabay

CDC descrie, într-un raport, cazul unei adolescente în vârstă de 13 ani care a fost sursa pentru un focar COVID-19 „de familie”, în care s-au îmbolnăvit 11 alte persoane. 

Cercetătorii de la CDC (Centrele americanepentru Controlul și Prevenirea Bolilor) și departamentele de sănătate din patru state americane - Georgia, Illinois, Massachusetts și Rhode Island - au descris, într-un raport (link direct raport) cazul unei adolescente în vârstă de 13 ani care s-a infectat cu coronavirus înainte de o adunare familială. Alte unsprezece rude, inclusiv mama ei, tatăl, doi frați și doi dintre bunici, s-au infectat și ei.

„Acest focar evidențiază mai multe probleme importante. (...) În primul rând, copiii și adolescenții pot servi drept sursă de focare de COVID-19 în cadrul familiilor lor, chiar și atunci când simptomele lor sunt ușoare”, au scris autorii, în raport. 

Ei spun și că adolescenții au o probabilitate mai are de a se ifecta și de a transmite COVID-19 decât copiii mai mici. 

„Asta nu înseamnă neapărat că toți adolescenții de 13 ani vor provoca astfel de focare. Ci că unii pot să o facă pot”, a subliniat dr William Hanage, profesor de epidemiologie la Harvard Școala de sănătate publică T.H. Chan, care nu a fost implicat în cercetare.

În raportul de caz se arată că fata a fost expusă la coronavirus, în afara casei, în iunie. Cu toate acestea, la patru zile după expunere, un test rapid de antigen a ieșit negativ. Autorii notează, însă, că aceste teste antigenice pentru coronavirus dau adesea rezultate eronate. Două zile mai târziu, adolescenta s-a trezit cu o congestie nazală, singurul ei simptom COVID-19.

În aceeași zi, fata, părinții și cei doi frați, au plecat la o adunare familială unde s-au întâlnit cu alte 20 de rude și care urma să dureze trei săptămâni și jumătate. Paisprezece dintre membrii familiei au stat într-o casa cu cinci dormitoare și două băi, cu perioade diferite de timp, de la 8 la 25 de zile. 

Ei nu au purtat măști și nici nu au stat la doi metri distanță unii de alții. Alte șase rude au venit în vizită la casa respectivă, pe parcursul a două zile, dar au menținut distanța fizică și au stat în aer liber, deși nici ele nu purtau măști de față.

Dintre cele 14 persoane care au locuit în aceeași casă, 12, inclusiv fata, au făcut COVID-19, apariția simptomelor variind, de la câteva zile, până la 18 zile după începerea adunării. Vârstele lor au variat între 9 și 72 de ani. Este posibil ca nu toți să fi fost infectați direct de adolescentă, notează autorii raportului, ci virusul să fi fost răspândit de mai multe persoane dintre cele infectate direct de fată. 

Dintre persoanele  infectate, una a fost internată în spital, iar alta a ajuns la o cameră de urgență din cauza problemelor de respirație. Ambele și-au revenit. Nu au fost diagnosticate cazuri suplimentare legate de adunarea familială.

Doi dintre verii fetei, de 14 și 16 ani, care au locuit în aceeași casă, nu au contractat coronavirusul. Niciunul dintre cei care au venit în vizită și care au rămas în afara casei nu s-a îmbolnăvit.

„Asta subliniază importanța măsurilor de bază de sănătate publică, chiar și când e vorba de persoanele pe care le cunoaștem și pe care le iubim”, a spus dr. Megan L. Ranney, profesor de medicină de urgență la Brown care nu a fost implicată în studiu, pentru New York Times

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel