Reducerea sedentarismului chiar și cu 10 minute pe zi, beneficii notabile pentru sănătate

Angela Sabău |
Data publicării:
Mișcarea de slabă intensitate poate reduce îmbătrânirea creierului
Mișcarea de slabă intensitate poate reduce îmbătrânirea creierului

Cu cât suntem mai sedentari, cu atât crește riscul unor boli cardiovasculare. Cercetătorii au descoperit că reducerea timpului petrecut așezat sau întins chiar și cu 10 minute pe zi poate avea efecte notabile pentru sănătate.

Potrivit unui studiu recent realizat în Oulu, Finlanda, chiar și o scurtă reducere a timpului zilnic petrecut așezat sau întins, ar putea avea mai multe beneficii cardiometabolice pentru sănătate, la adulți. În acest studiu, efectele benefice ar putea fi observate la nivelul insulinei, lipidelor și glucozei din sânge și la indicele de masă corporală.
În timpul unei zile de 24 de ore, adulții își petrec timpul în somn, așezat sau culcat și activități fizice. Este deja bine stabilit că somnul optim pentru adulți este de 7-9 ore pe noapte. Recomandările actuale privind activitatea fizică îi încurajează pe adulți să se angajeze în cel puțin 150 de minute de activități fizice de intensitate ridicată pe săptămână, cum ar fi mersul în ritm alert, un antrenament în sală, schi, înot sau alergare. Cu toate acestea, adulții își petrec o mare parte din timp în timpul unui ciclu de 24 de ore în activități sedentare, ceea ce se recomandă a fi minimizat pentru o sănătate cardiometabolică mai bună.

„Pe baza acestor rezultate, este important să subliniem că reducerea timpului petrecut așezat sau culcat, chiar și cu 10 minute pe zi, ar putea fi benefic pentru sănătatea cardiometabolică a adulților. Acest lucru ar putea fi realizat prin efectuarea unor activități de intensitate mai mare sau, pe baza acestor descoperiri noi, și prin acomodarea mai multor activități ușoare într-o zi de 24 de ore. Mersul pe jos, treburile casnice, cumpărăturile, gătitul, grădinăritul și statul în picioare sunt toate exemple de activități clasificate de obicei ca fiind de intensitate ușoară.
Studiul a făcut parte din programul de cohortă din Finlanda de Nord din 1966, desfășurat la Universitatea din Oulu și la Departamentul de medicină sportivă și de exerciții al Institutului Deaconess Oulu, alcătuit din 3.443 de participanți, care au fost supuși unui examen clinic și au completat un chestionar amplu de sănătate și stil de viață la vârsta de 46 de ani. Activitatea fizică și timpul sedentar au fost măsurate cu un monitor de activitate pentru o perioadă de două săptămâni.

Studiul poate fi găsit aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel