Șefii de secție și medicii, sancționați în cazul internărilor fictive

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a declarat că printre măsurile privind reforma sistemului sanitar se numără sancţionarea şefului de secţie şi a medicului în cazul internărilor fictive.
"Am discutat despre internarea fictivă. Venim cu o măsură fermă, discutată cu oamenii de bună-credinţă din sistemul de sănătate, şi aici mă refer la şefi de secţie, la manageri, la profesori şi aşa mai departe, şi anume sancţionarea administrativă a internărilor fictive cu încetarea contractului de administrare al şefului de secţie şi cu încetarea contractului de muncă al medicului care internează fictiv un pacient într-un spital public", a informat Rogobete, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
Ministrul a precizat, totodată, că evaluarea managerilor de spitale se va derula după noi criterii, introducându-se indicatori adaptaţi prezentului, în condiţiile în care aceştia nu au mai fost actualizaţi din 2007.
"Există în România manageri care au dovedit că se poate şi jos pălăria în faţa acestora, dar există şi multe unităţi sanitare în care managementul lipseşte cu desăvârşire, motiv pentru care venim cu o nouă măsură, destul de rigidă, dar fermă, prin care evaluarea managerilor se va face pe baza indicatorilor asumaţi prin proiectul de management, care devine anexă la contract, şi pe baza altor indicatori nenegociaţi, stabiliţi prin ordin al ministrului Sănătăţii, suplimentar faţă de indicatorii pe care aceştia îi semnează atunci în contractul de management cu autoritatea locală în cazul spitalelor care se află în subordinea autorităţilor locale, respectiv cu Ministerul Sănătăţii.
Există indicatori de evaluare pentru managerii unităţilor sanitare, indiferent de subordonarea spitalului, care nu au fost actualizaţi din 2007, suntem în 2025.
Ce ne dorim prin această măsură este ca, pe lângă indicatorii pe care îi au deja, prin ordin al ministrului Sănătăţii să adăugăm indicatori adaptaţi anului 2025 şi adaptaţi nevoilor reale de evaluare a unui manager de spital", a explicat Alexandru Rogobete.
Urmează să fie introduşi şi indicatori de evaluare pentru şefii de secţie. "Astăzi nu există criterii minimale de concurs pentru ocuparea unui post de şef de secţie, la fel cum nimeni nu evaluează performanţa şefului de secţie dintr-o unitate sanitară. Vom introduce, de asemenea, la pachet cu indicatorii de performanţă pentru manageri, şi indicatori de evaluare şi de performanţă pentru şefii de secţie, care trebuie să îşi asume responsabilitatea performanţei echipei pe care o coordonează", a punctat ministrul.
El a anunţat şi un proiect-pilot de mobilitate medicală pentru reducerea deficitului de personal care se înregistrează în multe unităţi sanitare.
"Pentru anumite specialităţi există un deficit de personal, motiv pentru care încercăm un studiu-pilot. Ministerul Sănătăţii va demara acest proiect-pilot, prin care vom crea un cadru de mobilitate medicală. Medicii specialişti care nu au avut în ultimele 24 de luni un loc de muncă în spitalul public se pot înscrie în acest program de mobilitate.
Vor fi repartizaţi de către Ministerul Sănătăţii în unităţile sanitare unde există acest deficit, cu acordul lor evident, pe o perioadă între 6 şi 12 luni. Încercăm prin această măsură să acoperim două vulnerabilităţi ale sistemului: pe de o parte, să reducem exodul medicilor care pleacă din România pentru că nu au un post în spital şi, pe de altă parte, să creştem accesul pacienţilor la servicii medicale în zonele slab deservite medical", a explicat Rogobete, potrivit Agerpres.
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie16.07.2025, 22:35
-
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-