Ministrul Sănătății le dă ultimatum medicilor să respecte programul în spitalele publice

Ministrul Sănătății solicită medicilor să respecte programul în spitalele publice.
Ministrul Sănătății cere respectarea programului de lucru în sistemul public, indiferent de activitatea privată.
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății, a transmis un mesaj clar medicilor care activează atât în sistemul public, cât și în cel privat: programul de lucru din spitalele publice trebuie respectat cu strictețe.
"Rog toți colegii din spitalul public să respecte programul de lucru. Nu sunt de acord ca medicul să aleagă între public și privat. Medicina este un domeniu cu particularitățile lui și nu putem să separăm apele atât de abrupt și atât de brusc.
Însă respectarea programului de lucru din spitalul public este, conform legislației, obligatorie. Medicul are libertatea, evident, ca după finalizarea acestui program să activeze unde dorește el, în marile lanțuri de spitale private, în cabinetul propriu privat – oriunde are posibilitatea să își desfășoare serviciul medical, dar cu respectarea programului de la public", a spus ministrul.
El a atras atenția că, deși există mulți "oameni minunați" care muncesc peste program în sistemul public, există și excepții care pleacă înainte de terminarea programului pentru a activa în privat.
"Nu vreau să generalizez, însă cu toții știm că există și excepții de colegi care la ora 11.00, la ora 12.00 nu mai sunt în spitalul public și activează în sistemul privat. Dacă nu reușim să diminuăm acest fenomen, toți avem de pierdut. De la pacienții care stau la 40 de grade în fața spitalelor să aștepte medicul, la colegii lor medici care stau până la 8-9 seara peste program, la sistemul public și până la urmă și la sistemul privat", a explicat Rogobete.
Rezidenții din spitalele private, plătiți de unitățile sanitare începând cu 1 septembrie
Ministrul Sănătății a anunțat o schimbare importantă privind finanțarea rezidenților din spitalele private.
"De la 1 septembrie salariile rezidenților care activează în spitalele private vor fi plătite de către unitățile sanitare private," a declarat Rogobete, precizând că, în prezent, aceștia sunt plătiți de Ministerul Sănătății, indiferent unde își desfășoară activitatea.
În colaborare cu reprezentanții Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), Ministerul Sănătății va lansa în această toamnă campania "Încrederea ne face bine".
Scopul campaniei este promovarea tuturor măsurilor derulate în parteneriat între cele două sisteme de sănătate, atât public, cât și privat.
"Mă refer la programele de screening, nu doar pentru oncologie, ci și pentru alte patologii, cardiologie, boli cerebro și cardiovasculare. Mă refer aici la programele de investigații clinice și paraclinice, imagistică și laborator. Mă refer în general la ceea ce înseamnă sistemul de sănătate și complementaritatea lui", a explicat ministrul.
Sistemul privat, complement al celui public
Alexandru Rogobete a subliniat rolul sistemului privat ca o completare necesară a sistemului public, în special acolo unde resursele materiale, umane și infrastructura publică sunt insuficiente.
"Este adevărat că în ultimii 4-5 ani infrastructura și situația spitalelor publice s-a schimbat mult. A existat o transformare, dacă doriți, a sistemului public de sănătate, prin investițiile făcute cu bani din PNRR, cu fonduri de la Banca Mondială, cu fondurile guvernamentale și sigur lista poate continua. Or acum, în 2025, suntem în punctul în care sistemul public este la egalitate ca infrastructură, în multe locuri, cu sistemul privat", a mai precizat ministrul.
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
-
-
-
-
Câinii pot mirosi boala Parkinson cu o precizie de până la 98%16.07.2025, 16:28
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-